Головна Новини Терапія та сімейна медицина Сканування очей може дати важливу інформацію про здоров’я нирок

6 грудня, 2023

Сканування очей може дати важливу інформацію про здоров’я нирок

Сканування очей може дати важливу інформацію про здоров’я нирок

Дослідження показують, що 3D-сканування очей може виявити важливі підказки про здоров’я нирок, які допоможуть відстежити прогресування захворювання. Експерти кажуть, що технологія має потенціал для підтримки ранньої діагностики, оскільки поточні скринінгові тести не можуть виявити стан, доки не буде втрачена половина функції нирок.

Дослідники використовували надто збільшені зображення, щоби виявити зміни сітківки – шару тканини в задній частині ока, який сприймає світло та посилає сигнали в мозок. Вони виявили, що зображення пропонують швидкий неінвазивний спосіб моніторингу здоров’я нирок. Око є єдиною частиною тіла, де можна побачити ключовий процес, який називається мікросудинною циркуляцією, і цей потік крові через найдрібніші судини тіла часто порушується при захворюваннях нирок. Дослідники з Единбурзького університету вивчали, чи можна використовувати 3D-зображення сітківки, отримані за допомогою технології оптичної когерентної томографії (ОКТ), для визначення та точного прогнозування прогресування захворювання нирок.

Команда аналізувала ОКТ-зображення 204 пацієнтів на різних стадіях захворювання нирок, включно із пацієнтами після трансплантації, разом із 86 здоровими добровольцями. Вчені виявили, що пацієнти із хронічною хворобою нирок мають тоншу сітківку ока, порівнюючи зі здоровими. Дослідження також показало, що витончення сітківки ока прогресувало в міру зниження функції нирок. Ці зміни були скасовані, коли функція нирки була відновлена після успішної трансплантації. У пацієнтів із найважчою формою захворювання, яким пересадили нирку, після операції спостерігалося швидке потовщення сітківки.

Дослідницька група каже, що ця технологія, підтримувана платформою обробки зображень Heidelberg Engineering, також може допомогти в розробці нових ліків. Це можливо, якщо виміряти зміни в сітківці, які вказують на те, чи реагує нирка на потенційні нові методи лікування і в який спосіб.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-023-43125-1