Головна Новини Терапія та сімейна медицина Синє світло наступного покоління сприятиме або перешкоджатиме режиму сну за командою

15 грудня, 2023

Синє світло наступного покоління сприятиме або перешкоджатиме режиму сну за командою

Синє світло наступного покоління сприятиме або перешкоджатиме режиму сну за командою

Блакитне світло ламп і побутової електроніки може зашкодити сну, оскільки порушує вироблення природного гормону сну мелатоніну. Тоновані стекла або дисплеї в нічному режимі можуть маскувати, але не видаляти частину руйнівних хвиль. Тепер дослідники повідомляють в ACS Omega, що вони розробили світлодіоди, орієнтовані на людину, які потенційно можуть посилити сонливість або, навпаки, бадьорість і пильність за командою.

Люди розвивалися протягом тисячоліть, аби бути активними вдень і відпочивати вночі; ми залежимо від сонця, що регулює наш цикл сну та неспання. Але сьогодні багато людей проводять більшу частину часу вдома, позбавлені сонця, тому їм важче підтримувати оптимальний 24-годинний циркадний ритм. Вплив штучного світла посилює цю проблему, оскільки воно може зменшити секрецію мелатоніну.

Синє світло має довжину хвилі від 380 до 500 нанометрів, але не все синє світло діє однаково. Довжини хвиль, які пригнічують вироблення мелатоніну і спричиняють неспання, перебувають у діапазоні від 460 до 500 нм. Дослідники сконструювали два світлодіоди, які випромінюють різні довжини хвиль. Один світлодіод, призначений для денного використання, обмежив своє синє випромінювання довжинами хвиль, близькими до 475 нм. Інший – для вечірнього використання – випромінював синє світло з довжиною хвиль приблизно 450 нм, за межами діапазону, який заважає сну.

Потім дослідники вбудували ці два нових світлодіоди в лампочки. Як і звичайні лампи, вони створювали біле світло, перетворюючи частину синього світла на червоне та зелене за допомогою люмінофора, який міститься в лампах. Нові світлодіодні лампи були розміщені разом зі звичайними світлодіодними у світильниках, встановлених на стелі кімнати без вікон, обладнаної столом, біговою доріжкою та ліжком.

Чоловіки-добровольці залишалися в кімнаті протягом трьох днів. Комп’ютер контролював, який тип світлодіода вмикався чи вимикався під час їх перебування там. Так дослідники могли порівняти вплив на рівень мелатоніну звичайних ламп із новими денними та вечірніми лампами. Зразки слини 22 добровольців показали, що використання нових світлодіодів підвищило нічний рівень мелатоніну учасників на 12,2 % і знизило його денний рівень на 21,9 %, порівнюючи з постійним звичайним світлодіодним освітленням. Науковці сподіваються, що виробники світлодіодних ламп і електронних дисплеїв зможуть прийняти ці висновки до уваги, щоби допомогти людям підвищити життєвий тонус і ефективність роботи вдень, а також покращити нічний відпочинок і якість сну.

Джерело: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.3c05620