Головна Новини Терапія та сімейна медицина Перша у світі реконструктивна операція на лімфатичній системі за допомогою мікрохірургічного робота

21 грудня, 2023

Перша у світі реконструктивна операція на лімфатичній системі за допомогою мікрохірургічного робота

Перша у світі реконструктивна операція на лімфатичній системі за допомогою мікрохірургічного робота

Оскільки неможливо було видалити важкодоступну опуклість у лімфатичній системі, команда лікарів із відділення пластичної хірургії та хірургії кисті Університетської лікарні Цюріха створила новий дренаж, щоби полегшити агонізуючу хворобу пацієнтки. Для такої процедури вперше була використана мікрохірургічна операційна система.

На момент звернення у відділення пацієнтка вже мала за плечима довгу історію нездужання і лікування. 47-річна жінка тривалий час страждала від нестерпного болю зліва в животі, який посилювався після фізичного навантаження. Біль супроводжувався серйозними проблемами з кровообігом, через що їй було важко пройти навіть 100 метрів за раз. У міру наростання симптомів проводили динамічну МР-лімфангіографію, яка дозволяла візуалізувати лімфатичні судини та лімфатичні вузли. Було виявлено кістозне розширення лімфатичних судин малого таза розміром із грушу, у яких час від часу накопичувалася лімфатична рідина. Це призводило до сильного болю та спричиняло проблеми з кровообігом, впливаючи на вегетативну нервову систему, а також хребет.

Такі захворювання центральної лімфатичної системи є рідкісними, але небезпечними для хворих, оскільки вони значно погіршують якість їхнього життя. Найчастіше лікування зводиться до медикаментозної терапії і спеціальної дієти для зменшення лімфотоку; якщо є витоки, робляться спроби їх склеротизувати. Ці вади розвитку лімфатичних судин рідко піддаються хірургічному лікуванню, оскільки важко дістатися до місця ураження, а розмір лімфатичних судин іноді становить лише 0,5-1 мм.

Після детальних досліджень спеціалістів у кількох галузях подальша спроба склеротерапії була відхилена через ризик блокування лімфатичних судин, що призведе до застою лімфи в нижній половині тіла. Натомість команда лікарів запропонувала пацієнтці реконструктивну мікрохірургічну процедуру, під час якої створюється новий зв’язок між розширенням і веною лівого яєчника, що дозволяє лімфатичній рідині стікати назад у центральну венозну систему. Операцію проводили за допомогою роботизованої хірургічної системи Symani. Це перший випадок у світі, коли мікрохірургічну систему використовували для операції на лімфатичній системі людини, і процедура пройшла успішно. Біль у пацієнтки зник мало не одразу після втручання. Через три місяці після операції вона майже не відчувала жодних симптомів і одужала настільки добре, що могла ходити протягом кількох годин без будь-якої слабкості чи реакцій із кровообігом і більше не була обмежена у своєму повсякденному житті.

Джерело: https://journals.lww.com/prsgo/fulltext/2023/12000/first_in_human_use_of_a_microsurgical_robotic.50.aspx