Головна Новини Терапія та сімейна медицина Медичний канабіс, дослідження ліків і нові посади реабілітаційного та фармацевтичного напрямків

22 грудня, 2023

Медичний канабіс, дослідження ліків і нові посади реабілітаційного та фармацевтичного напрямків

Медичний канабіс, дослідження ліків і нові посади реабілітаційного та фармацевтичного напрямків

21 грудня 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». До цього важливого кроку в розвитку медицини наша держава йшла довго, і Закон буде введено в дію приблизно в другій половині 2024 року. Ліки, створені на основі канабісу, ефективні для лікування хвороб Альцгеймера і Паркінсона, епілепсії, артриту, ревматизму та ін.

Суворий контроль і точна документація – головні регуляторні системи для правильного використання ліків. «Виробництво лікарських засобів жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та сертифікат на відповідність вимогам належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice – GMP), під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Національної поліції. Кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта», – розповідає народний депутат України Ярослав Железняк. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначає: «Прийняття законопроєкту № 7457 – це одночасно велика перемога гуманізму і початок довгого шляху до втілення усіх проголосованих норм. Попереду багато роботи, проте перший крок зроблений. На нього чекали мільйони людей. Усі вони сьогодні нарешті отримали шанс на кращу якість життя. Хочу окремо підкреслити важливий момент: держава буде суворо контролювати обіг ліків на основі канабісу, а використання його у рекреаційних цілях, як і раніше, залишиться під забороною».

18 грудня 2023 року було затверджено Наказ МОЗ України № 2134 «Настанова. Лікарські засоби. Виявлення репродуктивної токсичності лікарських засобів для медичного застосування». Головною метою ухвалення був жорсткіший контроль і дослідження токсичного впливу ліків на розвиток і репродуктивну функцію піддослідних тварин, аби точніше оцінити вплив препаратів на людей.

Окрім цього, нещодавно були внесені зміни до Наказу про перелік медичних і фармацевтичних робітників від 2002 року. Зокрема, було додано кілька нових спеціальностей: протезист-ортезист, професіонал із клінічних досліджень і професіонал із фармаконагляду. Такі спеціалісти повинні мати вищу освіту медичного («Медицина», «Стоматологія», «Медична психологія», «Педіатрія») або фармацевтичного («Фармація, промислова фармація») спрямувань.

Джерело: www.apteka.ua