Головна Новини Терапія та сімейна медицина Інженери розробили вібраційну капсулу, яка може допомогти в лікуванні ожиріння

25 грудня, 2023

Інженери розробили вібраційну капсулу, яка може допомогти в лікуванні ожиріння

Інженери розробили вібраційну капсулу, яка може допомогти в лікуванні ожиріння

Коли людина багато їсть, її шлунок посилає сигнали до мозку, які забезпечують відчуття ситості, що допомагає зрозуміти: час припинити споживання їжі. Шлунок, наповнений рідиною, також може надсилати схожі сигнали, тому людям, які дотримуються дієти, часто радять випивати склянку води перед їжею. Інженери Массачусетського технологічного інституту тепер винайшли новий спосіб скористатися цим явищем, застосовуючи капсулу для ковтання, яка вібрує у шлунку. Ці вібрації активують ті самі рецептори розтягування, що й при наповненому шлунку.

Коли шлунок наповнюється, спеціалізовані клітини, які називаються механорецепторами, відчувають це розтягування та посилають сигнали в мозок через блукаючий нерв. У результаті нервова система стимулює вироблення інсуліну, а також таких гормонів, як C-пептид, Pyy і GLP-1. Усі ці сполуки працюють разом, щоби допомогти людям перетравити їжу, відчути ситість і припинити їсти. Водночас знижується рівень греліну – гормону, що викликає відчуття голоду.

Дослідники відстежували рівні гормонів у періоди, коли пристрій вібрував, і визначили, що зберігаються закономірності виділення гормонів, які спостерігаються після прийому їжі, навіть коли тварини голодували. Потім перевірили вплив цієї стимуляції на апетит. Виявили, що коли таблетка була активована приблизно 20 хвилин, перш ніж тваринам запропонували їжу, вони споживали в середньому на 40 % менше, ніж зазвичай.

Поточна версія таблетки вібрує протягом приблизно 30 хвилин після потрапляння у шлунок, але дослідники планують вивчити можливість пристосувати її для перебування у шлунку впродовж більш тривалого часу, де її можна вмикати та вимикати бездротово за потреби. У дослідженнях на тваринах таблетки проходили через травний тракт протягом чотирьох-п’яти днів. Ученим ще багато чого потрібно дізнатися про механізми, які впливають на масу тіла людини, але якщо подальші дослідження засвідчать, що цю технологію можна безпечно використовувати на людях, такі таблетки можуть запропонувати мінімально інвазивний спосіб лікування ожиріння.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adj3003