Головна Новини Терапія та сімейна медицина Нові ліки можуть полегшити життя хворих на діабет – без уколів

22 січня, 2024

Нові ліки можуть полегшити життя хворих на діабет – без уколів

Нові ліки можуть полегшити життя хворих на діабет – без уколів

У світі приблизно 425 мільйонів людей хворіють на діабет. Близько 75 мільйонів із них щодня вводять собі інсулін. Тепер у них може з’явитися нова альтернатива шприцам чи інсуліновим помпам. Учені знайшли ще один спосіб забезпечувати організм розумним інсуліном. Новий вид гормону можна з'їсти, прийнявши капсулу або, що ще краще, шматочок шоколаду, усередині яких містяться крихітні наноносії з інкапсульованим інсуліном. Частинки становлять 1/10 000 ширини людської волосини й настільки малі, що їх неможливо побачити навіть під мікроскопом. На думку вчених, цей спосіб уведення більш точний, оскільки він швидко доставляє інсулін до тих частин тіла, які його найбільше потребують.

Багато років тому дослідники з Університету Сіднея та Сіднейського місцевого медичного округу у співпраці з Університетом Тромсе в Норвегії виявили, що можна доставляти ліки до печінки через наноносії. Потім цей метод отримав подальший розвиток в Австралії та Європі. Багато ліків можна приймати всередину, але досі людям доводилося вводити в організм інсулін. Проблема перорального введення полягає в тому, що гормон розпадається у шлунку й не потрапляє туди, де він потрібен в організмі. Це стало серйозною проблемою при розробленні ліків від діабету, які можна приймати перорально, але тепер дослідники вирішили цю проблему.

Біологи створили покриття, яке захищає гормон підшлункової залози від розщеплення шлунковою кислотою і травними ферментами на шляху через травну систему, зберігаючи його в безпеці, поки він не досягне місця призначення – печінки. Потім це покриття розщеплюється в печінці ферментами, які активні лише тоді, коли рівень цукру у крові високий, вивільняючи інсулін, що діє в печінці, м’язах і жирі, видаляючи цукор із крові. Під час епізодів із низькими рівнями глюкози у крові наноносії не працюють, не спричиняючи проблеми для хворих.

Пероральний інсулін був випробуваний на нематодах, мишах і щурах. І, нарешті, ліки зараз перевірено на бабуїнах у Національній колонії павіанів в Австралії. Щоби зробити пероральний інсулін більш приємним, учені додали його в шоколад без цукру; цей підхід був добре сприйнятий тваринами. Випробування на людях почнуться у 2025 році під керівництвом компанії Endo Axiom Pty Ltd. як серед здорових пацієнтів, так і хворих на діабет 1 типу. Після першого етапу дізнаються, чи технологія безпечна для людей, і дослідять, як вона може замінити ін’єкції пацієнтам із діабетом у другій фазі випробувань. Дослідники сподіваються, що новий препарат може бути готовий до використання всіма охочими вже за 2-3 роки.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41565-023-01565-2