Головна Новини Терапія та сімейна медицина Чи можливо регенерувати функціональну тканину сечового міхура за допомогою клітин кісткового мозку?

31 січня, 2024

Чи можливо регенерувати функціональну тканину сечового міхура за допомогою клітин кісткового мозку?

Чи можливо регенерувати функціональну тканину сечового міхура за допомогою клітин кісткового мозку?

Учені з Дитячого науково-дослідного інституту Стенлі Манна при дитячій лікарні Енн і Роберта Х. Лурі в Чикаго та Північно-Західного університету досягли успіху в регенерації повністю функціональної тканини сечового міхура в довгостроковому дослідженні. Ця унікальна модель вивчає тривалу регенерацію тканини сечового міхура як на анатомічному, так і на фізіологічному рівнях. Команда використала новий біорозкладний каркас, засіяний стовбуровими клітинами та клітинами-попередниками із власного кісткового мозку тварини. Ці клітини демонструють кращі результати, ніж сегменти кишечника, які традиційно використовуються для лікування різних типів дисфункції сечового міхура. Регенерована тканина сечового міхура була здоровою після двох років спостереження і служить доклінічною моделлю для людей.

Вірогідність того, що інноваційна платформа буде реалізована на людях, дуже висока, і біологи очікують, що незабаром розпочнуть клінічні випробування. Пацієнти з тяжкою дисфункцією сечового міхура мають дуже обмежені можливості для заміни тканини органа. Ученим знадобилося понад десять років, щоб досягти цієї віхи, яка має великий потенціал для впровадження у клінічну практику. Їхня мета – запропонувати кращу альтернативу нинішнім операціям зі збільшення сечового міхура при важких його захворюваннях. Зараз тканина тонкої кишки використовується для заміни нефункціонуючої тканини сечового міхура, але це підвищує ризик численних клінічних ускладнень.

Оскільки лікарі використовуватимуть власні клітини кісткового мозку пацієнта, майже немає проблем із відторгненням, а створений каркас нетоксичний і піддається біологічному розкладанню. У цьому дослідженні сечовий міхур почав працювати протягом кількох місяців і продемонстрував функціональність упродовж усього дослідження. Це великий прогрес, який змінить клінічну практику.

Джерело: https://academic.oup.com/pnasnexus/advance-article/doi/10.1093/pnasnexus/pgae038/7593595?login=false