Головна Новини Терапія та сімейна медицина Медичний пристрій для відстеження хронічних діабетичних ран

12 березня, 2024

Медичний пристрій для відстеження хронічних діабетичних ран

Медичний пристрій для відстеження хронічних діабетичних ран

Дослідницька група Корейського провідного науково-технологічного інституту розробила ефективну бездротову систему, яка контролює процес загоєння ран, відстежуючи просторово-часові зміни температури та характеристики теплопередачі пошкоджених ділянок, наприклад, діабетичних ран. У хворих на цукровий діабет хронічні рани легко утворюються через ускладнення нормального кровообігу та процесу загоєння. Лише у Сполучених Штатах сотні мільярдів доларів витрачаються на відновлення шкіри після таких ран. Незважаючи на те, що існують різні методи сприяння загоєнню, індивідуальний підхід до лікування є важливим, враховуючи стан рани кожного пацієнта.

Дослідницька група відстежувала реакцію нагрівання всередині рани, використовуючи різницю в температурі між пошкодженою ділянкою та навколишньою здоровою шкірою. Потім науковці вимірювали характеристики теплопередачі, щоби спостерігати за змінами вологи біля поверхні шкіри, зрештою створивши основу для розуміння процесу формування рубцевої тканини. Команда провела експерименти з використанням моделей діабетичних мишей щодо затримки загоєння ран за патологічних умов, і було продемонстровано, що зібрані дані точно відстежують цей процес і формування рубцевої тканини.

Щоби звести до мінімуму пошкодження тканини, яке може виникнути у процесі видалення пристрою відстеження після загоєння, система інтегрує сенсорні модулі, здатні до природного розкладання в організмі. Ці біорозкладні модулі розпадаються в тілі після використання, зменшуючи ризик додаткового дискомфорту або пошкодження тканин після видалення пристрою. Таке впровадження дозволяє безпечно утилізувати його після загоєння рани без необхідності видалення, що робить можливим спостереження в реальному часі не тільки в умовах лікарні, але і вдома. Окрім цього, дослідницька група планує інтегрувати антимікробні матеріали в цей пристрій для розширення технологічних можливостей для спостереження та запобігання запальним реакціям, бактеріальним інфекціям та іншим ускладненням.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adhm.202302797