Головна Новини Терапія та сімейна медицина Наявність специфічних ліпідів у тканинах вказує на їх старіння

16 квітня, 2024

Наявність специфічних ліпідів у тканинах вказує на їх старіння

Наявність специфічних ліпідів у тканинах вказує на їх старіння

Учені виявили, що певний тип жиру накопичується в міру старіння тканини, і таке накопичення може бути оборотним при виконанні фізичних вправ. Дослідники з Амстердама проаналізували мишачі та людські тканини до та після тренувань, що дозволило їм зробити такий висновок. Результати опубліковані в журналі Nature Aging. «Ідея про те, що ми можемо повернути старіння назад, – це те, що довгий час вважалося науковою фантастикою, проте наші висновки справді дозволяють нам набагато краще зрозуміти процес старіння», – стверджує Рікельт Гауткопер, професор лабораторії генетичних метаболічних захворювань Медичного центру Амстердамського університету.

Дослідницька група вивчала, як змінюється склад жирів у мишей. Детально розглядали зразки десяти різних тканин, включаючи м’язи, нирки, печінку та серце. Було помічено, що один із типів ліпідів, бісмоноацилгліцерофосфати (BMP), були підвищені в усіх тканинах у старіших тварин, що свідчило про накопичення таких молекул при старінні. Згодом вчені дослідили можливість наявності цих молекул у  людей. Як виявилося, накопичення BMP також було у м’язових біоптатах літніх людей. Учені провели біопсії до та після фізичного навантаження, яке включало одну годину вправ на день, і засвідчили зниження рівня BMP в активних учасників.

Бісмоноацилгліцерофосфат є негативно зарядженим гліцерофосфоліпідом, що впливає на розпад глікосфінголіпідів і транспортування холестерину. Багато типів клітин мають низьку кількість BMP, яка становить менше 1 % від загального вмісту клітинних фосфоліпідів, однак вміст цих молекул вищий в альвеолярних макрофагах (18 % від загальної кількості фосфоліпідів). Підвищені рівні BMP також були виявлені при багатьох лізосомальних хворобах накопичення. Здобуті результати – важливий крок для розуміння процесу старіння, але вони, безумовно, не є остаточною відповіддю. Учені планують провести подальші дослідження, аби краще зрозуміти, як BMP сприяють старінню, які наслідки накопичення молекул, і як ще можна вплинути на рівні цих ліпідів.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s43587-024-00595-2