Головна Новини Терапія та сімейна медицина Клінічні випробування показують, що цитизин може допомогти людям відмовитись від електронних сигарет

7 травня, 2024

Клінічні випробування показують, що цитизин може допомогти людям відмовитись від електронних сигарет

Клінічні випробування показують, що цитизин може допомогти людям відмовитись від електронних сигарет

Електронні сигарети – це пристрої з елементами живлення, які нагрівають рідину, що містить нікотин, пропіленгліколь та/або гліцерин з ароматизаторами, утворюючи аерозоль («вейп»). Поширеність використання електронних сигарет серед дорослих США, особливо молоді, зростає, досягнувши у 2021 році 4,5 % серед усіх дорослих і 11,0 % серед дорослих віком від 18 до 24 років. Близько половини з цих людей бажають кинути куріння, але не можуть через нікотинову залежність. Згідно з результатами нового клінічного випробування під керівництвом Ненсі Ріготті, дослідниці з Массачусетської загальної лікарні, членкині-засновниці системи охорони здоров’я Массачусетса, рослинний алкалоїд цитизин може бути ефективним засобом, який допоможе кинути курити. Результати дослідження опубліковані в JAMA Internal Medicine.

У подвійному сліпому рандомізованому клінічному дослідженні 160 дорослих, які використовували електронні сигарети, отримували цитизин або плацебо в таблетках протягом 12 тижнів. Наприкінці лікування учасники, які отримували алкалоїд, мали вдвічі більше шансів, ніж учасники, які отримували плацебо, успішно утриматися від вейпінгу протягом 9-12 тижнів (31,8 % проти 15,1 %). Препарат добре переносився з порівнянними показниками побічних ефектів між групами. Дослідження проводилося в Массачусетській загальній лікарні та чотирьох інших закладах.

Хоча цитизин широко використовується для відмови від куріння в Східній Європі, він залишається майже невідомим за її межами, тому не має схвалення від Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів США (FDA). Молекулярна структура алкалоїду схожа із нікотином, і він має аналогічні фармакологічні ефекти. Цитизин є частковим агоністом нікотинових ацетилхолінових рецепторів. У результаті сполука приносить курцям задоволення, подібне до викурювання сигарет, зменшуючи бажання курити, тяжкість симптомів нікотинової абстиненції, а також відчуття насолоди від викурених сигарет.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2818194