Головна Новини Терапія та сімейна медицина Семаглутид пов’язаний зі зниженням частоти та рецидивів алкогольних розладів

4 червня, 2024

Семаглутид пов’язаний зі зниженням частоти та рецидивів алкогольних розладів

Семаглутид пов’язаний зі зниженням частоти та рецидивів алкогольних розладів

Нове дослідження, проведене науковцями Медичної школи Західного резервного університету Кейса (Клівленд, штат Огайо, США), показує, що популярні ліки від діабету і схуднення «Вегові» та «Оземпік» (діюча речовина – семаглутид, агоніст рецепторів GLP-1) пов’язані зі зниженням частоти та рецидивів зловживання алкоголем. Висновки команди вчених, нещодавно опубліковані в журналі Nature Communications, можуть запропонувати можливе нове лікування розладу вживання алкоголю (AUD), захворювання, яке спричиняє приблизно 178 000 смертей у Сполучених Штатах щороку, згідно з даними Центру контролю захворювань. Зараз Управління з контролю за продуктами й ліками США схвалило лише три препарати для лікування AUD.

Агоністи рецепторів GLP-1 знижують рівень глюкози в крові та регулюють апетит. Глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1), або ентероглюкагон, пептидний гормон із сімейства інкретину, що виробляється в L-клітинах тонкого кишечника у відповідь на прийом їжі, пригнічує секрецію глюкагону та одночасно стимулює вироблення інсуліну. Агоністи GLP-1 широко використовуються в лікуванні цукрового діабету 2 типу та ожиріння, причому їх клінічне застосування постійно зростає. У січні вчені виявили, що семаглутид пов’язаний зі зменшенням суїцидальних думок, а в березні продемонстрували, що препарат знижує рецидиви розладів, пов’язаних із вживанням канабісу.

Дослідники вивчили електронні медичні записи майже 84 000 пацієнтів з ожирінням і виявили, що у тих, хто отримував семаглутид, порівнюючи з тими, хто отримував інші препарати проти ожиріння, спостерігалося зниження як ініціації, так і повторної появи алкогольного розладу на 50-56 % протягом наступного року. Подібні ефекти повторюються в досліджуваній популяції із 598 803 пацієнтами, які приймають препарати для лікування діабету 2 типу. Такі результати багатонадійні та створюють необхідне підґрунтя для майбутніх клінічних досліджень і рандомізованих випробувань із метою винаходу нових терапевтичних засобів проти алкогольної та наркотичної залежності.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-48780-6