Головна Новини Терапія та сімейна медицина Новаторський підхід до боротьби з віковою втратою зору

7 червня, 2024

Новаторський підхід до боротьби з віковою втратою зору

Новаторський підхід до боротьби з віковою втратою зору

Компанія Cirrus Therapeutics, Бристольський університет та Інститут офтальмології Глобального університету Лондона відкрили нове лікування вікової макулярної дегенерації (ВМД), основної причини втрати зору серед людей похилого віку. Це дослідження, розміщене в журналі Science Translational Medicine, показує, що збільшення рівнів специфічного білка IRAK-M у клітинах сітківки може запропонувати нову та дуже ефективну терапію ВМД. Відсутність IRAK-M призвела до порушення клітинного гомеостазу в сітківці, що характеризується порушенням мітохондріальної функції, клітинним старінням і аномальним виробництвом цитокінів. Надекспресія IRAK-M захищала епітеліальні клітини сітківки від окисних або імунних стресорів.

ВМД – це стан, що характеризується аномальним розростанням кровоносних судин у задній частині ока. Патологія поширена серед людей похилого віку та пацієнтів із діабетом, ожирінням і багатьма іншими хронічними метаболічними захворюваннями. Надмірне зростання судин пошкоджує макулу (жовту пляму) – частину ока, яка перетворює світло на сигнали зображення. На сьогодні ВМД поширена серед майже 200 мільйонів людей у всьому світі, і прогнозується, що до 2040 року ця цифра зросте до 288 мільйонів, оскільки населення старіє. Точна причина ВМД невідома, однак вважають, що патологія пов’язана зі старінням, факторами навколишнього середовища та способом життя.

Хронічне запалення є конститутивним компонентом багатьох вікових захворювань. Вчені ідентифікували асоційовану з рецептором інтерлейкіну-1 кіназу М (IRAK-M) як ключовий імунорегулятор пігментного епітелію сітківки, який руйнується у процесі старіння, травми або окислювального стресу. Рідкісні генетичні варіанти IRAK3, який кодує IRAK-M, були пов’язані з підвищеною ймовірністю розвитку ВМД. Миші з нокаутом IRAK3 продемонстрували підвищену частоту зовнішньої дегенерації сітківки у більш ранньому віці, що посилювалося окислювальними стресовими факторами.

Учені виявили, що поступове зниження рівня IRAK-M із віком збільшує шанси розвитку дегенерації. Це відкриття створить і вдосконалить поточні методи лікування, які спрямовані на окремі патофізіологічні шляхи. «Наш новий підхід не тільки стосується багатьох шляхів лікування ВМД, але також пропонує найбільш переконливу та доказову стратегію, доступну сьогодні», – зазначив співзасновник і головний виконавчий директор компанії Cirrus Therapeutics Ін Кай Чан.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adi4125