Головна Новини Терапія та сімейна медицина Дослідження біонічного ока сприяє значному покращенню зору

10 червня, 2024

Дослідження біонічного ока сприяє значному покращенню зору

Дослідження біонічного ока сприяє значному покращенню зору

Результати першого клінічного випробування австралійського біонічного ока другого покоління продемонстрували «суттєве поліпшення» функціонального зору, повсякденної діяльності та якості життя чотирьох учасників протягом понад двох із половиною років. Воно було проведене Австралійським центром досліджень очей, Інститутом біоніки Мельбурнського університету та Королівською вікторіанською лікарнею очей і вух, і докладні висновки опубліковані в Ophthalmology Science. Біонічні очі отримали чотири пацієнти, які страждали від пігментного ретиніту, спадкового захворювання сітківки, що вражає близько двох мільйонів людей у всьому світі та є однією з основних причин втрати зору в людей працездатного віку.

Біонічне око складається з масиву електродів, розробленого Інститутом біоніки та Центром дослідження очей Австралії, який хірургічним шляхом імплантується за око. Електрод отримує сигнали від відеокамери, встановленої на окулярах, які стимулюють сітківку пацієнта. Камера перетворює зображення в електричні імпульси, що надходять від електродів, які активують клітини сітківки ока та створюють спалахи світла, які називаються фосфенами, щоби допомогти пацієнтам виявляти краї, форми та рух. Фосфен – зорове відчуття, що виникає в людини без впливу світла на око. За таких умов вона сприймає точки, що світяться, або фігури, що з'являються самостійно в темряві. Біонічне око дозволяло сліпим відчувати дверні отвори, уникати перешкод і знаходити предмети на столах.

Під час нового дослідження за пацієнтами спостерігали з моменту імплантації у 2018–2021 роках. Виявили, що пристрій є стабільним і довговічним протягом тривалого часу – він залишався на місці позаду сітківки та не спричиняв побічних ефектів; 97 % електродів правильно функціонували впродовж 2,7 років після першої імплантації. Еш Аттіа, генеральний директор Bionic Vision Technologies, зазначив: «Нас надихають чудові результати випробування біонічного ока 2-го покоління. Ми з нетерпінням чекаємо завершення розроблення біонічного ока 3-го покоління та участі у всесвітньому ключовому випробуванні і, зрештою, отримання схвалення регуляторних органів. Останнє дозволить нам зробити цю важливу технологію доступною для пацієнтів із ретинітом, що позитивно вплине на їхні життя».

Джерело: https://www.ophthalmologyscience.org/article/S2666-9145(24)00061-7/fulltext