Головна Новини Терапія та сімейна медицина Полівітаміни і смертність

1 липня, 2024

Полівітаміни і смертність

Полівітаміни і смертність

Глибокий аналіз даних майже 400 000 здорових дорослих американців, за якими спостерігали протягом понад 20 років, не виявив зв’язку між регулярним прийомом полівітамінів і меншим ризиком смерті. Дослідження, проведене співробітниками Національного інституту здоров’я, було опубліковано 26 червня 2024 року у JAMA Network Open. Оскільки 1 із 3 дорослих у США вживає полівітаміни, питання про те, чи впливають ці добавки на смертність, є важливою проблемою громадського здоров’я.

Аби глибше вивчити взаємозв’язок між тривалим регулярним прийомом полівітамінів і загальною смертністю та смертю від серцево-судинних захворювань і новоутворень, дослідники проаналізували дані трьох великих географічно різноманітних проспективних досліджень. Учасники, 390 124 дорослих американці, за якими спостерігали понад 20 років, були здоровими, не мали в анамнезі новоутворень або інших хронічних захворювань. Оскільки досліджувана популяція була дуже великою та включала значний обсяг інформації про демографічні чинники і фактори способу життя, науковці пом’якшили наслідки можливих упереджень, що потенційно могли вплинути на результати дослідження. Наприклад, оцінювали той факт, що люди, які вживають полівітаміни, можуть загалом вести здоровіший спосіб життя.

Аналіз показав, що у здорових осіб, які щодня приймали полівітаміни, не спостерігалось зменшення ризику смерті з будь-якої причини, так само, як і у осіб, які не приймали такі добавки. Також не було відмінностей щодо смертності від новоутворень, хвороб серця чи цереброваскулярних захворювань. Результати були скориговані з урахуванням таких факторів, як расова та етнічна приналежність, освіта і якість харчування. Головними висновками дослідників є два твердження. По-перше, здоровий спосіб життя та збалансоване харчування чинять кращий вплив на здоров’я, ніж вживання різних добавок. По-друге, регулярне застосування полівітамінів не є необхідним для здорових осіб, проте, згідно з результатами індивідуальних аналізів, окремі сполуки можуть бути корисними для людей із різними дефіцитами.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820375