Головна Новини Терапія та сімейна медицина Можливе нове лікування серповидноклітинної анемії

12 липня, 2024

Можливе нове лікування серповидноклітинної анемії

Можливе нове лікування серповидноклітинної анемії

Велика команда медичних дослідників з Novartis Biomedical Research розробила можливе лікування для людей із серповидноклітинною анемією. У своєму проєкті, опублікованому в журналі Science, учені провели дослідження, аби знайти деградатор фактора транскрипції WIZ (англ. Widely interspaced zinc finger motifs) для індукції патологічного типу гемоглобіну. Novartis International AG (лат. Novae Artis – «нові досягнення») – виробник фармацевтичних препаратів, другий за величиною у світі та за розмірами ринкової частки в Європі. Компанія проспонсорувала не тільки створення препарату, а й подальші дослідження за участю тварин.

Серповидноклітинна анемія є спадково обумовленою гемолітичною анемією з аутосомно-рецесивним типом успадкування. Сутність дефекту полягає в тому, що в β-ланцюгу молекули гемоглобіну глутамінову кислоту заміщено на валін, тому утворюється патологічна форма гемоглобіну – тип S, що мікроскопічно має характерну серповидну форму. Клітини червоної крові набувають такої ж форми, тому важко проходять через вузькі капіляри та міжендотеліальні простори венозних синусів селезінки. Цим пояснюється інтенсивний фагоцитоз серповидних еритроцитів макрофагами (внутрішньоклітинний гемоліз) і виражені трофічні зміни у тканинах, аж до мікротромбозів і некрозів.

Останнім часом було розроблено дві методики лікування цього захворювання. Обидві включають редагування генів, що є високоефективним, проте часто недоступним через високу вартість. Тому медичні дослідницькі групи, включно з фармацевтичним гігантом Novartis, продовжували шукати інші способи лікування хвороби. Одним із головних напрямків досліджень є створення препарату, який міг би впливати на фетальний гемоглобін у дорослих, адже це допоможе транспортувати кисень альтернативним шляхом. На жаль, таке лікування має негативні побічні ефекти, наприклад, значне пригнічення вироблення стовбурових клітин кісткового мозку.

Під час своєї останньої спроби вчені з Novartis витратили значні ресурси на пошук препарату, який міг би включати фетальний гемоглобін і не спричиняти супутні ускладнення. Дослідники винайшли такий під назвою dWIZ-1 і після ряду експериментів виявили, що використання його на моделях тварин підвищує рівень фетального гемоглобіну з вихідного у 17 % до рівня 45 %, який, на думку команди, значно зменшить симптоми у хворих. Зараз потрібні додаткові випробування сполуки, проте команда науковців впевнена, що вони знайшли таку, яка може значно зменшити симптоми серповидноклітинної анемії, не спричиняти ускладнень і бути доступною у формі таблеток.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adk6129