Головна Новини Терапія та сімейна медицина Як управляти медичним закладом за сучасними методиками: в Україні впроваджують нову програму для керівників та керівниць

19 липня, 2024

Як управляти медичним закладом за сучасними методиками: в Україні впроваджують нову програму для керівників та керівниць

Як управляти медичним закладом за сучасними методиками: в Україні впроваджують нову програму для керівників та керівниць

Управління медичними закладами під час війни та трансформації системи охорони здоров’я потребує нових підходів та навичок. Щоби допомогти керівникам та керівницям швидше адаптуватися до змін, в Україні об’єдналися пацієнтські організації, державні та освітні інституції, а також міжнародні партнери. Разом створили першу сертифікатну програму з покращення менеджерських компетенцій керівників і керівниць закладів охорони здоров’я, яку з вересня планують запровадити в інших медичних вишах країни.

У воєнний час через невизначеність та постійні зміни непросто працювати над довгостроковими проєктами. Тим паче — у галузі охорони здоров’я, де зміни позначилися на фінансуванні, оптимізації процесів, конкурентоспроможності. А ще з’явилася потреба у гнучкості й, водночас — стратегічних рішеннях. Тож нових навичок та інструментів управління сьогодні потребують як студенти й студентки медичних вишів, так і досвідчені менеджери та менеджерки.

Сертифікатна програма — одне з рішень для підвищення кваліфікації

 За ініціативи Міністерства охорони здоров’я України на базі Національного медичного університету ім. Богомольця впровадили першу в Україні сертифікатну програму «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров'я». Розробкою методології та організацією програми займалась команда бюро стратегічного супроводу Superwise та Бізнес-школи Українського католицького університету, а викладання взяли на себе професори та професорки НМУ ім. Богомольця. Реалізацію програми підтримала найбільша пацієнтська організація України «100% життя» в рамках проєкту HealthLink.Recovery. 

«На систему охорони здоров’я останніми роками припадає чимало неочікуваних та серйозних викликів. Державна медична освіта в цей час має вміти швидко адаптуватися, щоби давати людям доступ до необхідних знань та навичок, які допоможуть долати ці виклики. Такі програми є швидким і адаптивним рішенням, аби підвищувати спроможність системи», — каже Сергій Дубров, перший заступник міністра охорони здоров’я. 

Сертифікатна програма націлена на те, щоби зробити навчання з поліпшення менеджерських компетенцій загальнодоступними, каже Ірина Тимощенко-Петрова, співавторка програми, співзасновниця Superwise та викладачка УКУ: «Світ розвивається дуже швидко й усі ми потребуємо постійного оновлення знань. Всі 4 модулі програми дозволяють, за умов обмеженого часу, (а в керівництва медзакладів його, як правило, бракує) зануритись у важливі особливості управління закладом охорони здоровʼя. Крім того, навчання відбувається наживо і передбачає тісне спілкування учасників і учасниць, тож вони отримують не лише знання, а й підтримку професійної спільноти та можуть ділитись досвідом одне з одним. Важливо, що програма містить велику частину практичних завдань та обговорень, роботу з кейсами та використання інших актуальних інструментів навчання дорослих. В рамках підготовки викладачі та викладачки отримують доступ до навчальних моделей, що забезпечують максимальний ефект від навчання людей з досвідом. Тож вони можуть використовувати ці інструменти повною мірою».

Перші учасники та учасниці проєкту почали впроваджувати зміни у своїх медзакладах ще під час навчання

Навчання за пілотною сертифікатною програмою у НМУ імені О.О. Богомольця вже пройшли перші 20 керівників та керівниць закладів охорони здоров’я України. Програма складалась із чотирьох модулів, кожен з яких містить ключові аспекти управління ЗОЗ, а саме: стратегічне управління, управління фінансами, управління людськими ресурсами та управління якістю.

Слухачі й слухачки мали змогу пройти навчальний шлях, розглянувши міжнародні рамки системи охорони здоровʼя, особливості та правове забезпечення реформування медичної допомоги в Україні, підходи до фінансування охорони здоровʼя та до формування стратегій медичного закладу. Прикладними та нагальними в програмі є: інструменти проєктного менеджменту, фінансового менеджменту та фандрейзингу, планування потреб в персоналі та оцінка ефективності роботи команд, управління змінами, організаційною культурою, конфліктами, мотивацією та залученістю. Особливу увагу приділили побудові ефективних бізнес-процесів, кризовому менеджменту, розробці системи управління якістю в закладі, цифровій трансформації та впровадженню медичних інформаційних систем. Наприкінці учасниці й учасники мали можливість презентувати свій проєкт — оновлену стратегію управління своїм закладом, використовуючи на практиці отримані на програмі знання.

Один з учасників — Дмитро Боровий, директор КП «Петропавлівська центральна лікарня». Він нещодавно очолив медичний заклад, тому програма із сучасного менеджменту стала йому у пригоді.

«Це було просто фантастичне навчання у професіоналів з кафедри менеджменту. Важливо, що ми не просто слухали “сухі” лекції, а мали постійний зворотний зв’язок, можливість розглянути приклади зі своєї лікарні, обговорити їх, — ділиться враженнями Дмитро Боровий. — Отримані знання вже розпочав впроваджувати у нашій лікарні. Зокрема, разом з командою працюємо над документацією, якої не було. Також почали пошук інвесторів».

Своїми враженнями від навчання поділилася і керівниця КНП «Жовтоводська міська лікарня» Наталія Візер. Вона під час навчання почала працювати над електронним веденням історії хвороб: «Вже після другого модуля ми це запровадили. Також дуже багато цікавого дізналася про внутрішню комунікацію та мотиваційну складову для кожного працівника. Це важливо — розширювати межі, вчитися нового, а отримані знання передавати своєму колективу».

Про майбутнє програми

 Сертифікатна програма «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров'я» від початку задумувалась не як точкова ініціатива, а як масштабний навчальний проєкт, що допоможе системі охорони здоров'я швидше відповідати на складні виклики сьогодення. Наразі, після пілоту, обговорення з викладацьким складом та авторами й авторками програми, низки висновків та коректив, навчальний проєкт готовий до масштабування на всі медичні державні навчальні заклади країни.

Команда Superwise та УКУ розробила методичні рекомендації, які дозволять вже у вересні впровадити програму в закладах медичної освіти України.

«У підпорядкуванні МОЗ є 15 закладів вищої медичної освіти. Мені б дуже хотілося, щоби проєкт, який пілотується, став частиною їхніх навчальних програм», — зауважила Тетяна Орабіна, директорка департаменту медичних послуг МОЗ України.

«Цінність сертифікатної програми в її освітньому наповненні, яке відповідає вимогам сучасності до управління закладом в умовах війни в новоствореній спроможній мережі госпітальних округів. Отримані знання та навички дозволять керівникам ефективно управляти закладом охорони здоровʼя в складні часи війни та післявоєнної відбудови», — зазначила Тетяна Вежновець, директорка Інституту післядипломної освіти, професорка кафедри менеджменту охорони здоров‘я НМУ імені О.О. Богомольця.

Сертифікатна програма — коротший і легший формат навчання, аніж класичні освітні програми: розробка, затвердження та сертифікація є швидшими та вимагають залучення меншої кількості інстанцій й бюрократичних процедур. Після завершення пілотного навчання, команда університету впровадила низку змін, які дозволяють проводити схожі програми з підвищення кваліфікації та безперервного розвитку. Кілька освітніх продуктів розробили та запустили на базі НМУ імені О.О. Богомольця вже під час проведення першого пілоту.

Допомагати підвищувати кваліфікацію, забезпечувати сучасними інструментами та знаннями — головна ідея програми «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров'я». За ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, медичні виші по всій країні імплементують її у свої програми.

У кризові часи швидких змін і невизначеності саме такі рішення можуть допомагати великим системам (зокрема, системі охорони здоров’я та системі освіти) швидко адаптуватись до нагальних потреб країни. Діяти по-новому, досягаючи нових, актуальних результатів.