Головна Новини Терапія та сімейна медицина Новий інструмент оцінює 12 факторів, які можуть допомогти пацієнтам захистити здоров’я свого мозку

26 липня, 2024

Новий інструмент оцінює 12 факторів, які можуть допомогти пацієнтам захистити здоров’я свого мозку

Новий інструмент оцінює 12 факторів, які можуть допомогти пацієнтам захистити здоров’я свого мозку

Дослідники із Mass General Brigham (некомерційна організація в місті Сомервіль, штат Массачусетс, що займається медичними дослідженнями) розробили та перевірили шкалу Оцінювання здоров’я мозку (Brain Care Score – BCS), аби допомогти пацієнтам і клініцистам визначити зміни способу життя, які можуть зменшити ризики деменції, інсульту та депресії. «Оцінка Brain Care Score – це простий інструмент, розроблений, щоби допомогти будь-кому у світі відповісти на запитання: "Що я можу зробити, щоб краще піклуватися про свій мозок?"», – зазначив Джонатан Розанд, провідний розробник шкали.

Учені винайшли Brain Care Score, аби допомогти пацієнтам і клініцистам запобігти виникненню захворювань мозку, зосередившись на факторах ризику, на які можна вплинути. До них входять чотири фізичні фактори ризику (артеріальний тиск, глікозильований гемоглобін, загальний холестерин та індекс маси тіла), п’ять елементів способу життя (харчування, вживання алкоголю, куріння, фізична активність і сон) і три соціально-емоційні елементи (стрес, соціальні взаємодії та цілі життя). Сума балів більше 21 свідчить про менший ризик патологій.

Дослідницька група використовувала дані понад 350 000 учасників із Біобанку Великобританії – великомасштабної біомедичної бази даних і дослідницького ресурсу, що містить анонімну генетичну інформацію, відомості про спосіб життя та здоров’я від півмільйона учасників. Біобанк Великобританії включає зразки крові, сканування серця та мозку і генетичні дані учасників-добровольців. Він доступний у всьому світі для науковців, які проводять дослідження, пов’язані зі здоров’ям.

Учені продемонстрували, що збільшення базового значення BCS було пов’язане зі зниженням на 33 % ризику депресії після 60 років, яка вражає приблизно третину населення, та на 27 % нижчим сукупним ризиком депресії, інсульту і деменції протягом середнього періоду спостереження 13 років. «Усе частіше дані свідчать про те, що ризик різноманітних неінфекційних захворювань певною мірою опосередковується модифікованими змінами способу життя, якщо їх почати досить рано», – зазначає Грегорі Фріккіоне, доктор медичних наук, працівник Массачусетської лікарні. Саме тому вчені наголошують на важливості використання таких інструментів, як Brain Care Score.

Джерело: https://www.frontiersin.org/journals/psychiatry/articles/10.3389/fpsyt.2024.1373797/full