Головна Новини Терапія та сімейна медицина Сучасний 15-хвилинний тест слини допоможе виявити серцеву недостатність у домашніх умовах

22 серпня, 2024

Сучасний 15-хвилинний тест слини допоможе виявити серцеву недостатність у домашніх умовах

Сучасний 15-хвилинний тест слини допоможе виявити серцеву недостатність у домашніх умовах

Група вчених працює над тим, щоби зробити скринінг на наявність серцевої недостатності доступним вдома. Вони розробили прототип електрохімічного біосенсора, який схожий на тест на COVID-19. Пристрій може виявити два ключові біомаркери серцевої недостатності, використовуючи лише краплю слини; результати доступні протягом 15 хвилин. «Наш пристрій буде ідеальним для людей з високим ризиком серцевої недостатності, але у яких обмежений доступ до лікарні чи централізованої лабораторії», – зазначає Трей Піттман, один з авторів дослідження та аспірант Університету штату Колорадо.

Серцева недостатність виникає, коли серцевий м’яз слабшає, і знижується його здатність перекачувати достатню кількість насиченої киснем крові по всьому тілу. Зараз найбільш надійним методом виявлення патології є аналіз крові, який має проводити медичний працівник. Під час тесту вимірюють рівні натрійуретичного пептиду B-типу (BNP), гормону, що виділяється кардіоміоцитами у шлуночках серця у відповідь на розтягнення, спричинене збільшенням об’єму крові. Фізіологічна дія BNP подібна до дії передсердного натрійуретичного гормону: сполука знижує системний судинний опір і центральний венозний тиск, а також збільшує натрійурез.

Піттман і його команда створили біосенсор, відомий як електрохімічний капілярний імунологічний аналізатор (eCaDI). Окрім цього, вони поєднали дві свої попередні інновації: мікрофлюїдний пристрій на основі слини та біосенсор, який виявляє білки-біомаркери серцевої недостатності – галектин-3 і S100A7. Пристрій eCaDI для скринінгу серцевої недостатності складається із 5 шарів: 3 шари прозорого гнучкого пластику, поєднаного двостороннім клеєм. «Пристрої дуже легко зібрати, – стверджує Піттман у прес-релізі. – Приблизно за 20-30 хвилин ми можемо зробити їх п’ять». eCaDI є одноразовим, і, за оцінками дослідників, кожен коштує приблизно 3 долари.

Учені представлять результати своїх експериментів на осінньому засіданні Американського хімічного товариства (ACS). ACS Fall 2024 – це зустріч науковців і лікарів, яка відбувається 18-22 серпня; під час заходу буде проведено приблизно 10 000 презентацій на різні наукові теми. На наступному етапі команда науковців випробує eCaDI у дослідницьких розвідках на людях за участю здорових учасників і пацієнтів із серцевою недостатністю.

Джерело: https://www.eurekalert.org/news-releases/1053752