Головна Новини Терапія та сімейна медицина Клінічні випробування вакцини з фентанілом, що розпочинаються, – новий спосіб подолання опіоїдної кризи

4 вересня, 2024

Клінічні випробування вакцини з фентанілом, що розпочинаються, – новий спосіб подолання опіоїдної кризи

Клінічні випробування вакцини з фентанілом, що розпочинаються, – новий спосіб подолання опіоїдної кризи

Очікується, що фентанілову вакцину, розроблену вченими з Університету Г’юстона (штат Техас, США), використають для клінічних випробувань у середині 2025 року. Вакцина, яка вже продемонструвала ефективність у дослідженнях на тваринах, призначена для того, аби заблокувати опіоїд від потрапляння в мозок і спричинення передозування. Біофармацевтичний стартап Ovax придбав ліцензію на виробництво та тестування вакцини в листопаді 2023 року і залучив понад 10 мільйонів доларів. Кількість смертей від передозування фентанілу лише в Техасі зросла із менш ніж 80 у 2014 році до майже 2300 у 2023-му. Синтетичний опіоїд, виготовлений нелегально, проте доступний за рецептом, у 50 разів сильніший за героїн і у 100 разів за морфін, що робить його найсмертоноснішим наркотиком під час опіоїдної кризи.

Ідея створення опіоїдної вакцини з’явилася у 1970-х роках. На відміну від бактерій або вірусів, опіоїди не розпізнаються нашою імунною системою як чужорідні агенти. Проте організм можна навчити виробляти антитіла у відповідь на різні препарати за допомогою вакцини, яка зв’язує шматочки ліків із неінфекційними частинками бактерій – ад’ювантами. Ад’ювант у новій фентаніловій вакцині – це ентеротоксин, хімічна речовина, що виробляється бактеріями Escherichia coli та модифікована таким чином, що вона залишається безпечною для людей.

Першу фазу клінічних випробувань планують розпочати у другому кварталі 2025 року. Ці випробування мають на меті встановити рівень безпеки, потенційні побічні ефекти та оптимальне дозування. Знайти людей для участі в них буде складним завданням, адже FDA (Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів) заявило, що забороняє випробовувати вакцину на здорових людях без залежностей. У майбутніх клінічних випробуваннях потрібно буде визначити ефективність вакцини, окреслити групи людей, яким винахід допоможе, і дослідити імунітет після щеплення.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2024-09-fentanyl-vaccine-clinical-trials-goal.html