Головна Новини Терапія та сімейна медицина Харчування і деменція: погляд науки на роль дієти у когнітивних порушеннях

20 вересня, 2024

Харчування і деменція: погляд науки на роль дієти у когнітивних порушеннях

Харчування і деменція: погляд науки на роль дієти у когнітивних порушеннях

Відповідно до результатів дослідження, опублікованого у виданні Neurology 18 вересня 2024 року, люди, харчування яких більше нагадує дієту MIND, мають менші ризики когнітивних порушень. Дієта MIND – це поєднання середземноморської дієти та дієти DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – дієтичний підхід до лікування гіпертонічної хвороби). «Оскільки кількість людей із деменцією зростає у зв’язку зі старінням населення, дуже важливо знайти важелі, на які ми можемо впливати, щоб відстрочити або вповільнити розвиток когнітивних проблем», – зазначив автор дослідження Рассел П. Сойєр, доктор медичних наук і член Американської академії неврології.

У дослідженні взяли участь 14 145 людей середнім віком 64 роки, за якими спостерігали протягом близько 10 років. Учасники заповнили анкету про свій раціон за останній рік. Дослідники перевіряли, наскільки їжа, яку споживають учасники, відповідає дієті MIND. Один бал нараховувався за кожний пункт із наступного: три або більше щоденних порцій цільного зерна; шість або більше порцій зелених листових овочів на тиждень; одна або кілька щоденних порцій інших овочів; дві або більше порцій ягід на тиждень; одна або кілька порцій риби на тиждень; дві або більше порцій птиці на тиждень; три тижневі порції квасолі; п'ять щоденних порцій горіхів; чотири або менше порцій червоного м’яса на тиждень; одна або менше порцій їжі швидкого приготування або смаженої їжі на тиждень; одна або кілька тижневих порцій оливкової олії; одна або менше столових ложок масла або маргарину щодня; п'ять або менше порцій солодощів на тиждень; один келих вина на тиждень.

Потім дослідники розділили учасників на три групи. Перша група мала середній бал 5, друга група – 7, а третя група – 9. Навички мислення та пам'яті вимірювалися на початку та наприкінці дослідження. Після коригування таких факторів, як вік, високий кров'яний тиск і діабет, науковці виявили, що люди із третьої групи мали на 4 % менший ризик когнітивних розладів, порівнюючи з учасниками першої групи.

Окрім того, інше дослідження показує, що збільшення споживання продуктів і напоїв, багатих на флавоноїди, може допомогти знизити ризик розвитку деменції. Біофлавоноїди – природні водорозчинні сполуки рослинного походження, що мають вітамінну активність і містяться в таких продуктах, як ягоди, чай, червоне вино та чорний шоколад. В організмі людини вони виконують безліч функцій: є антиоксидантами, підтримують структуру колагену та проникність капілярів, мають противірусну та протиалергічну дії, деякі – естрогеноподібну дію та ін. У цьому когортному дослідженні 121 986 учасників Біобанку Великобританії ті, хто найбільше дотримувався дієти, багатої на флавоноїди, мали менші ризики деменції.

Джерело: https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000209817