Головна Новини Терапія та сімейна медицина Не лише естетична медицина: 6 несподіваних застосувань ботулотоксину

4 жовтня, 2024

Не лише естетична медицина: 6 несподіваних застосувань ботулотоксину

Не лише естетична медицина: 6 несподіваних застосувань ботулотоксину

Ботулотоксин, або ботокс, як його широко називають, відомий своєю здатністю розгладжувати зморшки. Цей екзотоксин виробляється бактерією Clostridium botulinum і може спричиняти ботулізм. Проте у формі, яка використовується в медицині, ботулотоксин не становить ризику. Уперше сполуку використав у медицині в 1970-х роках американський офтальмолог Алан Скотт, щоби допомогти пацієнтам із косоокістю. Лікар помітив, що ін’єкції навколо очей не тільки допомагали лікувати основну патологію, але і зменшували зморшки. З огляду на захоплення людей виглядати молодшими, інтерес до цього відкриття був величезний. Проте токсин не був схвалений для використання в косметології органами регулювання лікарських засобів до 2002 року в США. У 2023 році було зроблено майже 9 мільйонів ін’єкцій для зменшення зморшок у всьому світі, однак ботокс використовують у медицині з іншою метою.

Найпоширенішими захворюваннями очей, які лікуються за допомогою ботоксу, є косоокість і блефароспазм (посмикування повік). Ін’єкції ботоксу допомагають розслабити м’язи, які контролюють рух очей і беруть участь у морганні. Позитивний ефект при лікуванні блефароспазму триває від 12 до 14 тижнів, а для косоокості він може зберігатися до 6 місяців.

Надмірне потовиділення, відоме як гіпергідроз, може бути спричинене різними факторами, наприклад, діабетом, захворюваннями щитоподібної залози або менопаузою. Звичайні антиперспіранти мало впливають на зменшення надлишкового потовиділення, тому деякі хворі вдаються до ін’єкцій ботоксу. Таке втручання спричиняє оніміння нервів, які стимулюють потовиділення; пацієнтам потрібні повторні ін’єкції кожні чотири місяці.

Ін’єкції токсину можуть допомогти запобігти мігрені пацієнтам, які страждають від неї регулярно (принаймні вісім нападів на місяць), а інше лікування не приносить бажаного ефекту. Ботокс блокує больові сигнали від мозку; зазвичай ін’єкції потрібні кожні 12 тижнів.

Гіперактивний або нейрогенний сечовий міхур – ідіопатичний синдром, під час якого пацієнти відчувають нетримання сечі та часті позиви до сечовипускання. Однією із причин патології є те, що м’язи сечового міхура перенапружені. Ботулотоксин розслабляє їх, що зменшує позиви до сечовипускання. Ефекти від терапії можуть тривати від 6 місяців до року, після чого потрібні повторні ін’єкції.

Синдром відсутності відрижки – рідкісний стан, під час якого м’язи шиї не можуть розслабитися й випустити травні гази назовні. Це може призвести до підвищеного газоутворення, здуття живота, нудоти й навіть болісної гикавки. Зараз ботокс використовується для розслаблення м’язів, що стимулює фізіологічний процес виходу повітря.

Численні дослідження показали, що пацієнти з депресією, які отримували ін'єкції ботулотоксину, відзначали поліпшення настрою. Хоча причина цього явища не зовсім зрозуміла, деякі вчені визнають, що це може бути пов’язано з тим, як ми відчуваємо м’язи обличчя та його вираз. Оскільки ботокс пригнічує ці відчуття, вважається, що це надсилає у мозок певні сигнали, які сприяють покращенню настрою.

Джерело: https://theconversation.com/botox-six-surprising-uses-that-have-nothing-to-do-with-smoothing-wrinkles-239632