Головна Новини Терапія та сімейна медицина Нобелівська премія з медицини 2024 року: відкриття мікроРНК і прорив у визначенні регуляції генів

8 жовтня, 2024

Нобелівська премія з медицини 2024 року: відкриття мікроРНК і прорив у визначенні регуляції генів

Нобелівська премія з медицини 2024 року: відкриття мікроРНК і прорив у визначенні регуляції генів

Американські вчені Віктор Амброс і Гері Равкан здобули Нобелівську премію з медицини в понеділок, 7 жовтня 2024 року, за відкриття мікроРНК і її ролі в регулюванні генів, розгадавши таємницю десятиліть. Якщо регуляція генів відбувається неправильно, це може призвести до серйозних наслідків, наприклад, новоутворень, діабету або аутоімунних захворювань. «Їхнє новаторське відкриття розкрило абсолютно новий принцип регуляції генів, який виявився важливим для багатоклітинних організмів, у тому числі людини», – заявило журі.

Цього року Нобелівська премія присвячена відкриттю життєво важливого регуляторного механізму, який використовується у клітинах для контролю активності генів. Генетична інформація переходить від ДНК до інформаційної РНК (іРНК або мРНК) через процес, який називається транскрипцією, а потім до клітин для виробництва білка. Там мРНК транслюються так, що білки утворюються відповідно до генетичних інструкцій, що зберігаються в ДНК. Починаючи із середини ХХ століття, кілька найбільш фундаментальних наукових відкриттів пояснили, як працюють ці процеси.

У 1960-х роках було показано, що спеціалізовані білки, відомі як фактори транскрипції, можуть зв’язуватися з певними ділянками ДНК і контролювати потік генетичної інформації, визначаючи, які мРНК виробляються. Із того часу було ідентифіковано тисячі факторів транскрипції, і довгий час вважалося, що основні принципи регуляції генів розкрито. Однак у 1993 році цьогорічні Нобелівські лауреати опублікували несподівані відкриття, що описують новий рівень регуляції генів, який виявився дуже значущим і зберігся протягом еволюції. Учені визначили, що мікроРНК, невеликі некодуючі молекули, можуть регулювати гени після процесу транскрипції. Сьогодні завдяки дуету науковців ми знаємо, що існує більше тисячі генів для різних мікроРНК у людини, і що регуляція генів мікроРНК є універсальною для багатоклітинних організмів.

Джерело: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2024/press-release/