Головна Новини Терапія та сімейна медицина Чи можна дослідити здоров’я зубів за допомогою електричної зубної щітки?

10 жовтня, 2024

Чи можна дослідити здоров’я зубів за допомогою електричної зубної щітки?

Чи можна дослідити здоров’я зубів за допомогою електричної зубної щітки?

Сьогодні рентген є золотим стандартом для виявлення стоматологічних захворювань, при цьому він недоступний для багатьох пацієнтів у всьому світі. Дослідники Інженерного коледжу Карнегі-Меллона об’єдналися зі Школою стоматологічної медицини Університету Піттсбурга для створення системи діагностики здоров’я зубів, яка використовує готові електричні зубні щітки. Робота опублікована в журналі Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies.

ToMoBrush (Tooth Monitoring Brush / Tomorrow's Toothbrush) досліджує потенціал використання готової електричної зубної щітки з мінімальними модифікаціями апаратного забезпечення для регулярних самооглядів зубів удома. Замість того, щоб розглядати електричну зубну щітку як інструмент для чищення, учені використовують той факт, що винахід випромінює звукові сигнали, які генеруються швидкими автоматичними коливаннями щетини. Коли щітка торкається зуба, він також вібрує та видає чіткі звукові сигнали залежно від його стану.

Команда вчених розробила систему обробки сигналів для виявлення та розрізнення різних станів зубів, таких як карієс, зубний наліт і застрягання шматочків їжі. У своїй статті дослідники пропонують алгоритм для точного визначення таких станів та їхньої диференціації. Науковці вважають, що їхній винахід може забезпечити раннє попередження потенційних проблем між візитами до стоматолога. Свої винаходи вчені представлять на конференції Pervasive and Ubiquitous Computing / International Symposium on Wearable Computing (UbiComp/ISWC) у Мельбурні, Австралія.

Джерело: https://dl.acm.org/doi/10.1145/3678505