Головна Новини Терапія та сімейна медицина Депресія і дементор: як страждає ментальне здоров’я дітей під час війни?

10 жовтня, 2024

Депресія і дементор: як страждає ментальне здоров’я дітей під час війни?

Депресія і дементор: як страждає ментальне здоров’я дітей під час війни?

Якщо ви помітили прояви посттравматичного стресового розладу у дітей, найкраща допомога — звернутись до спеціаліста (психолога чи психотерапевта). Самостійно впоратись з ПТСР неможливо, інколи своїми діями можна й нашкодити. Скористайтесь контактами, які ми наводили у цій статті вище.

Діти та депресія

Депресію дуже легко пояснити простими словами. Вона схожа на дементора з романів про Гаррі Поттера, який висмоктує усю радість. Натомість лишається сум та безнадія. Депресія може проявлятись навіть у трирічних дітей. Це вкрай небезпечний стан, який варто вчасно розпізнати, аби запобігати можливим наслідкам.

Як зрозуміти, що в дитини депресія

Найперше — зверніть увагу на вагу та апетит дитини. Вона може стрімко втрачати кілограми через стрес, або ж навпаки набирати вагу через постійне бажання їсти. Розлад харчової поведінки може бути сигналом для батьків, що ментальне здоров’я дитини потребує турботи та допомоги.  

Порушення сну. Дитина може не спати, або важко засинати, прокидаючись вночі по кілька разів, нарікаючи, що їй сняться страшні сни. Чи навпаки, дитина постійно хоче спати, їй важко вставати з ліжка, вона постійно шукає приводу, аби лягти.

Постійний смуток. Ви перестали бачити посмішку на обличчі вашої дитини. Вона постійно сумна, відсторонена, закрита від світу та від вас.

Дитина втрачає інтерес до хобі, які раніше її цікавили. Наприклад, перестає малювати, ліпити, співати тощо. Її мало що цікавить.

Можуть виникати думки про суїцид або навіть спроби його скоїти.

Якщо хоча б один з наведених вище симптомів тривають щонайменше два тижні, потрібно звернутись до спеціаліста, аби виявити депресію та почати лікування. Ви можете скористатись контактами, які ми пропонували вище.

Ми не знаємо, скільки триватиме війна і як вона вплине на ментальне здоров’я усіх нас. Втім вже зараз ви можете допомогти своїм дітям зменшити наслідки цих проявів. Не нехтуйте психологічною та психіатричною допомогою для себе та  своїх дітей. Більше корисних матеріалів читайте у блозі Helsi, а також на сайті ЮНІСЕФ.