Головна Новини Урологія та андрологія Нові експерименти показали, що зміни мозку, пов’язані з ожирінням, призводять до статевої дисфункції в чоловіків

22 липня, 2024

Нові експерименти показали, що зміни мозку, пов’язані з ожирінням, призводять до статевої дисфункції в чоловіків

Нові експерименти показали, що зміни мозку, пов’язані з ожирінням, призводять до статевої дисфункції в чоловіків

Відомо, що ожиріння знижує рівні тестостерону в чоловіків, що чинить негативний вплив на м’язову масу, а також репродуктивну функцію через зменшення кількості сперматозоїдів і зниження лібідо. Достеменно не з’ясовано, як саме ожиріння спричиняє ці зміни. Досліджуючи мишей, яких годували їжею з високим вмістом жиру, щоб імітувати людське ожиріння, дослідницька група під керівництвом Університету Каліфорнії в Ріверсайді виявила, що ожиріння є причиною хронічних змін у мозку. Учені визначили, що у мозку мишей спостерігалося зменшення зв’язків між нейронами та зниження регуляції гіпоталамусом інших систем організму.

Гіпоталамус – складна структура проміжного мозку, яка регулює споживання їжі, температуру, спрагу та статеву поведінку. Гонадоліберин гіпоталамуса надходить в аденогіпофіз, і гонадотропний гормон гіпофіза стимулює статеві залози. Ожиріння впливає на нейрони в гіпоталамусі, що гальмує всю систему та зменшує вироблення тестостерону. У нормі тестостерон контролює сперматогенез, функціонування репродуктивної системи, формування вторинних статевих ознак, а також чинить анаболічну дію: стимуляцію синтезу білків у м’язах і збільшення їхньої маси, підвищення основного обміну та вплив на еритропоез.

Нейрони в мозку з’єднані та «спілкуються» один з одним через синапси. Нейрони, які регулюють споживання їжі та витрату енергії, взаємодіють із нейронами, які регулюють репродукцію, щоб координувати їхні функції, оскільки репродукція є енергоємним процесом. «Вирощування дитини вимагає багато енергії, – стверджують дослідники. – Ми підрахували кількість синапсів у нейронах, які регулюють репродукцію в мозку, і виявили менше синаптичних зв’язків у мишей, яких годували їжею з високим вмістом жиру». Як можна побачити, через дисфункцію нейронних зв’язків мозок не отримує інформацію про наявність достатньої кількості енергії та припинення споживання їжі. Це дослідження вкотре підтверджує важливість правильного способу життя та контролю за масою тіла.

Джерело: https://www.jneurosci.org/content/44/28/e0222242024