Головна Онкологія та гематологія Раціоналізація терапії гострого мієлоїдного лейкозу: міркування експертів щодо оновленого стандарту медичної допомоги

17 липня, 2024

Раціоналізація терапії гострого мієлоїдного лейкозу: міркування експертів щодо оновленого стандарту медичної допомоги

Громадська організація «Асоціація гематологів України» провела науково-практичну конференцію «Нові можливості та невирішені питання в гематології». Головною метою заходу було обговорення впровадження сучасних методів лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань. Не оминули увагою й оновлення стандарту медичної допомоги «Гострий мієлоїдний лейкоз» (далі – стандарт), впровадження якого є критично важливим для покращення менеджменту пацієнтів з цим онкогематологічним захворюванням в Україні.

У рамках заходу ми поспілкувалися з експертами у галузі гематології з приводу впровадження оновлених рекомендацій у їхню клінічну практику та очікуваних результатів ведення пацієнтів з гострим мієлоїдним лейкозом (ГМЛ).

Klimenko_SV_.jpgКерівник Центру гематології, хіміотерапії гемобластозів та трансплантації кісткового мозку КЛ «Феофанія» ДУС, професор кафедри внутрішньої медицини № 1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (м. Київ), доктор медичних наук, професор Сергій Вікторович Клименко розповів про ключові зміни у новому стандарті надання допомоги пацієнтам з ГМЛ.

? Шановний Сергію Вікторовичу, нещодавно було затверджено новий стандарт надання допомоги пацієнтам з ГМЛ. Які ключові зміни внесено у цей документ?

– В основу оновленого стандарту покладено останні рекомендації Європейської асоціації з боротьби з лейкозами (European LeukemiaNet). Відповідно, оновлені рекомендації відображають сучасні досягнення в розумінні молекулярно-генетичних основ захворювання та персоналізованому підході до діагностики й лікування і є актуальними на сьогодні.

? Які найсуттєвіші інновації в діагностиці ГМЛ з’явилися останнім часом? Як ці нововведення впливають на діагностику захворювання?

– Останніми роками у діагностиці ГМЛ значно зросла роль молекулярно-генетичного тестування. Окрім цитогенетичних досліджень, проводяться також молекулярно-генетичні аналізи для визначення діагностичних параметрів, які дозволяють стратифікувати пацієнтів на групи ризику та визначити необхідність виконання трансплантації алогенних гемопоетичних стовбурових клітин. Крім того, молекулярно-генетичне тестування дає можливість ідентифікувати потенційні мішені для таргетної протипухлинної терапії, такі як мутації генів FLT3 та IDH1/2.

Впровадження оновлених підходів до діагностики ГМЛ зумовило її покращення, оскільки сучасна класифікаційна схема цього захворювання значною мірою базується на даних молекулярно-генетичного аналізу. Зважаючи на генетичну гетерогенність ГМЛ, зараз можна виділити три основні рівні застосування молекулярно-генетичного тестування.

Перший рівень передбачає встановлення специфічних генетичних аномалій, які визначають належність хворих до певних класифікаційних категорій. Другий рівень полягає у виявленні генетичних аномалій, що дозволяють стратифікувати пацієнтів за групами ризику й обрати оптимальну тактику лікування. Третій рівень молекулярно-генетичного тестування спрямований на ідентифікацію генетичних аномалій, які відкривають можливості для застосування таргетних препаратів у лікуванні пацієнтів з ГМЛ.

? Яка частка пацієнтів з ГМЛ, зокрема і з супутніми захворюваннями, виявляється непридатною для інтенсивної хіміотерапії (ХТ)? Як цей відсоток змінюється залежно від вікової групи пацієнтів? 

– Вибір оптимальної терапевтичної тактики для пацієнтів з ГМЛ значною мірою залежить від можливості проведення інтенсивної ХТ. За даними досліджень, а також за нашими спостереженнями, частка пацієнтів з ГМЛ, яким не може бути призначена інтенсивна ХТ, в Україні становить до 45%. Ця група включає переважно пацієнтів старшого віку й осіб із тяжкими супутніми захворюваннями. Важливим фактором, який впливає на можливість проведення інтенсивної ХТ, є наявність ознак коморбідності.

Аналіз розподілу пацієнтів за віковими групами показує, що частка непридатних для інтенсивної ХТ зростає з віком. Так, серед пацієнтів віком до 60 років частка непридатних до інтенсивної ХТ становить близько 15%, тоді як у віковій групі 60-70 років цей показник збільшується до 40%. У пацієнтів старших 70 років непридатними до інтенсивної ХТ є більшість – майже 90%.

Gartovska_I_R__.jpgПро індивідуальний підхід до вибору терапії та досвід застосування різних схем лікування ГМЛ ми поговорили з доцентом кафедри гематології та трансфузіології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика (м. Київ), кандидатом медичних наук Іриною Радомирівною Гартовською.

? Ірино Радомирівно, розкажіть, будь ласка, які сучасні підходи до лікування ГМЛ впроваджує оновлений стандарт.

– Цей документ конкретизує вибір лікування залежно від типу ГМЛ і включає сучасні препарати, навіть якщо вони тільки проходять процедуру реєстрації. Документ також містить протоколи для підготовки пацієнта до трансплантації кісткового мозку, яка вже проводиться в Україні. Підхід до вибору терапії є індивідуальним і залежить від стану пацієнта, віку й тактики лікування.

? Яку схему лікування для пацієнтів з ГМЛ Ви вважаєте найбільш ефективною?

– Не можна сказати, що існує одна найефективніша схема лікування для всіх пацієнтів з ГМЛ. Стандартним підходом є початок лікування за схемою «7+3», але подальший вибір залежить від того, чи може пацієнт перенести високодозову ХТ і чи підлягає він трансплантації. Для кожного пацієнта існують опції, які дозволяють підібрати схему лікування з найбільшою ефективністю.

? Якими є дані з Вашої практики щодо застосування азацитидину, венетоклаксу, низькодозового цитарабіну й інших препаратів?

– У нашій клініці низькодозовий цитарабін при лікуванні ГМЛ не використовується через низьку ефективність. Застосування азацитидину для лікування пацієнтів, яким не може бути призначена інтенсивна хіміотерапія, є найпоширенішою практикою в Україні. Поєднання азацитидину з венетоклаксом дає можливість досягти більшої кількості ремісій і подовжити загальну виживаність цієї групи хворих. Застосовувати таку схему лікування також можна для підтримувальної терапії у пацієнтів, які очікують алогенної трансплантації. Ми широко використовуємо схему лікування венетоклакс + азацитидин. Але можливість її застосування обмежена, оскільки венетоклакс не закуповується Міністерством охорони здоров’я України, а самостійно придбати препарат можуть не усі пацієнти.

Lisicia_O_.jpgПро роль алогенної трансплантації при терапії ГМЛ розповів редакції завідувач відділення трансплантації кісткового мозку та імунотерапії Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» (м. Київ) Олександр Володимирович Лисиця.

? Яку роль відіграє алогенна трансплантація в сучасному лікуванні хворих на ГМЛ?

– Алогенна трансплантація має велике значення для пацієнтів з ГМЛ. Враховуючи сучасну стратифікацію груп ризику, пацієнтам з високим ризиком і відповідним соматичним статусом показана алогенна трансплантація, як і більшості пацієнтів проміжного ступеня ризику. Не показана алогенна трансплантація лише пацієнтам зі сприятливим прогнозом і проміжним ризиком із хорошою відповіддю на індукційну терапію. Рішення щодо проведення алогенної трансплантації під час першої ремісії залежить від співвідношення користі та ризику, що базується на цитогенетичних і молекулярно-генетичних особливостях захворювання, виявлених під час діагностики, відповіді на початкову терапію, а також на факторах, пов’язаних з пацієнтом і донором. Алогенна трансплантація має розглядатися, коли ймовірність рецидиву без проведення процедури перевищує 35%.

? Чи можливе виконання трансплантації у пацієнтів з ГМЛ, які попередньо отримували схеми хіміотерапії низької інтенсивності?

– Безперечно, якщо пацієнт має показання до трансплантації, відповідний соматичний стан не є перепоною для проведення хіміотерапії низької інтенсивності та подальшої трансплантації.

? У доповіді на конференції Ви згадували про критерії визначення непридатності пацієнтів до інтенсивної ХТ. Якими є основні фактори, які враховуються при прийнятті такого рішення у клінічній практиці?

– Основні фактори, які враховуються при визначенні непридатності пацієнтів до інтенсивної ХТ, включають вік пацієнта, соматичний статус, наявність коморбідних станів та оцінку супутніх захворювань. Пацієнти з незадовільним соматичним станом мають вкрай поганий прогноз після проведення трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. Ретельна оцінка супутніх захворювань є критично важливою для відбору кандидатів до інтенсивної ХТ та трансплантації. Ці фактори відіграють ключову роль у прийнятті рішення щодо доцільності проведення інтенсивної ХТ у конкретного пацієнта з метою забезпечення оптимальних результатів лікування та мінімізації ризиків ускладнень.

Таким чином, впровадження оновленого стандарту дозволяє уніфікувати надання медичної допомоги пацієнтам з ГМЛ в Україні, покращити результати лікування та якість життя пацієнтів. 

Підготувала Анна Хиць

Тематичний номер «Онкологія. Гематологія. Хіміотерапія» № 3 (89) 2024 р.

Номер: Тематичний номер «Онкологія. Гематологія. Хіміотерапія» № 3 (89) 2024 р.