Головна Онкологія та гематологія Таргетний препарат Тібсово для лікування гострої мієлоїдної лейкемії та холангіокарциноми зареєстрований в Україні

17 липня, 2024

Таргетний препарат Тібсово для лікування гострої мієлоїдної лейкемії та холангіокарциноми зареєстрований в Україні

Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 908 «Про державну реєстрацію, перереєстрацію лікарських засобів та внесення змін до реєстраційних матеріалів  лікарських засобів, які зареєстровані компетентними органами Сполучених Штатів Америки, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Європейського Союзу» від 28.05.2024 р. в Україні зареєстрований інноваційний препарат Тібсово (Tibsovo), реєстраційне посвідчення UA/20476/01/01.

Компанією «Серв’є» було зареєстровано Тібсово (івосиденіб) для застосування у комбінації з азацитидином, призначений для лікування дорослих пацієнтів із вперше виявленою гострою мієлоїдною лейкемією (ГМЛ) та мутацією ізоцитратдегідрогенази-1 (IDH-1) R132, яким не може бути проведена стандартна індукційна хіміотерапія, а також у монотерапії для лікування дорослих пацієнтів з місцево-поширеною або метастатичною холангіокарциномою й мутацією IDH-1 R132, котрі попередньо пройшли щонайменше одну лінію системної терапії.

Івосиденіб є інгібітором мутантного ферменту IDH-1. Мутантна IDH-1 перетворює альфа-кетоглутарат (α-KG) у 2-гідроксиглутарат (2-HG), який блокує клітинну диференціацію і сприяє онкогенезу як у гематологічних, так і в негематологічних злоякісних новоутвореннях. У пацієнтів із гематологічними злоякісними пухлинами та холангіокарциномою з мутованою IDH-1 застосування багаторазового режиму дозування івосиденібу 500 мг на добу знизило концентрацію 2-HG у плазмі крові до рівнів, наближених до тих, що спостерігалися у здорових осіб. У кістковому мозку пацієнтів із гематологічними злоякісними пухлинами та в біоптатах пухлини пацієнтів із холангіокарциномою середнє зниження (% коефіцієнта варіації) концентрації 2-HG становило 93,1% (11,1%) і 82,2% (32,4%) відповідно.

Використання при вперше виявленій ГМЛ у комбінації з азацитидином. Ефективність і безпеку Тібсово оцінювали в рандомізованому багатоцентровому подвійному сліпому плацебо-контрольованому клінічному дослідженні (AG120-C-009) за участю 146 дорослих пацієнтів з ГМЛ і мутацією IDH-1, які раніше не отримували лікування та яким інтенсивна індукційна хіміотерапія не підходила. Результати оновленого аналізу загальної виживаності (ЗВ), проведеного за даними 64,2% (N=95) випадків, підтвердили перевагу Тібсово в комбінації з азацитидином порівняно з плацебо в комбінації з азацитидином щодо ЗВ: медіана ЗВ становила 29,3 проти 7,9 міс відповідно (ВР 0,42; 95% ДІ 0,27-0,65).

Попередньо лікована місцево-поширена або метастатична холангіокарцинома. Ефективність Тібсово оцінювалась у ході рандомізованого (2:1) багатоцентрового подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження III фази (дослідження AG120-C-005) за участю 185 дорослих пацієнтів із місцево-поширеною або метастатичною холангіокарциномою з мутацією IDH-1 R132 і прогресуванням захворювання принаймні після одного, але не більше двох попередніх режимів терапії, включаючи щонайменше одну схему лікування на основі гемцитабіну або 5-фторурацилу, та очікувана виживаність яких становила ≥3 міс. Пацієнти були рандомізовані для отримання Тібсово перорально в дозі 500 мг один раз на добу або відповідного плацебо до прогресування захворювання чи розвитку неприйнятної токсичності. Рандомізацію було стратифіковано за кількістю попередніх режимів терапії (один або два). Пацієнти, які були рандомізовані для отримання плацебо, мали можливість перейти на препарат Тібсово після задокументованого рентгенологічного прогресування захворювання за оцінкою дослідника. Медіана виживаності без прогресування (первинна кінцева точка) у групі пацієнтів, що отримували Тібсово, становила 2,7 порівняно з 1,4 міс у групі плацебо (ВР 0,37; 95% ДІ 0,25-0,54). Медіана ЗВ (вторинна кінцева точка) у групі Тібсово становила 10,3 проти 7,5 міс у групі плацебо (ВР 0,79; 95% ДІ 0,56-1,12).

Спосіб застосування та дози. Перед застосуванням Тібсово потрібне було підтвердження наявності IDH1 R132-мутації за допомогою відповідного діагностичного тесту.

Тібсово призначений для перорального використання. Таблетки слід ковтати цілими, запиваючи водою.

ГМЛ. Рекомендована доза становить 500 мг івосиденібу (2 таблетки по 250 мг) перорально один раз на добу. Застосування івосиденібу слід розпочинати з 1-го дня першого циклу у комбінації з азацитидином у дозі 75 мг/м2 площі поверхні тіла, внутрішньовенно або підшкірно, один раз на добу, з 1-го по 7-й дні кожного 28-денного циклу. Під час першого циклу лікування азацитидин слід вводити у 100% дозі. Рекомендується проведення щонайменше 6 циклів лікування.

Лікування слід продовжувати до прогресування захворювання або розвитку непереносимості.

Холангіокарцинома. Рекомендована доза становить 500 мг івосиденібу (2 таблетки по 250 мг) перорально один раз на добу. Лікування слід продовжувати до прогресування захворювання або розвитку непереносимості.

Протипоказаннями можуть бути гіперчутливість до діючої речовини або будь-якої допоміжної речовини препарату й одночасне застосування цього лікарського засобу з індукторами CYP3A4 сильної дії чи дабігатраном.

Література

1. Наказ МОЗ України № 908 «Про державну реєстрацію, перереєстрацію лікарських засобів та внесен-ня змін до реєстраційних матеріалів лікарських засобів, які зареєстровані компетентними органами Сполучених Штатів Америки, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Європейського Союзу» від 28.05.2024. https://moz.gov.ua.

2. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу Тібсово (Tibsovo).

Тематичний номер «Онкологія. Гематологія. Хіміотерапія» № 3 (89) 2024 р.

Номер: Тематичний номер «Онкологія. Гематологія. Хіміотерапія» № 3 (89) 2024 р.