Головна Онкологія та гематологія Українці долучаться до найбільшого благодійного забігу Race for the Cure® на підтримку жінок із раком молочної залози

19 вересня, 2024

Українці долучаться до найбільшого благодійного забігу Race for the Cure® на підтримку жінок із раком молочної залози

Onco_5_2024_str_X_logo_1.jpg29 вересня в Національному комплексі «Експоцентр України»/ Urban Park  відбудеться великий «рожевий» забіг для збору коштів на закупівлю препарату для лікування раку молочної залози. Забіг організовує Фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration family, що є офіційним представником забігів Race for the Cure® в Україні. Мета – зібрати 2,5 мільйона гривень на ліки для жінок із раком молочної залози, що не відшкодовуються державою.Onco_5_2024_str_X_logo_2.jpg

Рак молочної залози – найпоширеніший вид раку в жінок не лише в Україні (щороку реєструють близько 14 тисяч випадків), а й у світі.

Onco_5_2024_str_X_foto_1.jpgДиректорка фонду Inspiration Familу Анна Узлова: 

«Race for the Cure® – це насамперед про єдність, підтримку і небайдужість, а не про спортивні досягнення. Тут кожен крок важливий, адже на «фініші» ми повинні зібрати потрібну суму на ліки. На жаль, після повномасштабного вторгнення люди стали менше дбати про своє здоров’я. Це і психологічний, і фінансовий фактор, і недоступність дороговартісних ліків, що особливо потрібні при раку грудей III-IV стадій. Сьогодні кожна четверта жінка, якій діагностують рак молочної залози, потребує такого лікування, а витрати на нього не відшкодовуються державою. Із цим фінансовим навантаженням важко впоратися самотужки, і саме тому ми збираємо кошти на купівлю цих ліків. 

Race for the Cure® має також ширшу мету: підвищити обізнаність суспільства про рак молочної залози, нагадати про важливість вчасного виявлення хвороби на ранніх стадіях, а також підтримати тих, хто залишився зі своїм діагнозом наодинці. Коли ми вдягаємо рожевий одяг чи вплітаємо у волосся рожеву стрічку та виходимо на забіг, ми нагадуємо про усіх людей з історією раку. Саме тому ми починаємо готуватися до нового забігу, щойно закінчується попередній, і раді, що можемо бути частиною великого європейського руху, який підтримують 24 країни».

Минулорічний забіг об’єднав 502 людини, а ще 40 учасників долучилися в інших містах України. Бігуни за кордоном також не лишилися осторонь: 90 людей пройшли свої дистанції в Німеччині, Польщі, США, Іспанії, Англії та інших країнах світу.

Як долучитись до забігу

Onco_5_2024_str_X_foto_2.jpgОфлайн у Києві

Локація (старт і фініш): 

НК «Експоцентр України» (колишня ВДНГ), Urban Park за адресою: проспект Академіка Глушкова, 1, Київ, Україна.

  • 8:00 – початок реєстрації.
  • 11:00 – старт.
  • Пропоновані активності та дистанції: 
    • біг на 2 або 5 км;
    • скандинавська ходьба 2 км;
    • пройти пішки 2 км.Onco_5_2024_str_X_foto_5.jpg
  • Реєстраційний внесок становить 20 євро.

Перші 500 учасників автоматично отримують футболки. Рожеві – для людей, що мають історію раку грудей. Білі – для решти учасників (сім’я, друзі, лікарі, група підтримки). Ви також можете вдягнути футболку з минулорічного забігу. Для цього під час реєстрації оберіть опцію «Я використаю свою торішню футболку».

  • Реєстрація на забіг 29.09 у Києві: 

https://www.raceforthecure.eu/uk/Races/Race/Id/30

Офлайн у будь-якому іншому місті України чи світу

Якщо ви не можете відвідати забіг у Києві 29.09.2024, але хочете долучитися в інший час, в іншому місті або країні – реєструйтеся та проходьте дистанцію  будь-де у будь-яку дату протягом жовтня.

Onco_5_2024_str_X_foto_6.jpg

  • Реєстрація на онлайн-забіг: 

https://www.raceforthecure.eu/uk/Races/Race/Id/53

Підтримати донатом

Будь-хто може підтримати великий збір фінансово та задонатити комфортну суму. 

***

Inspiration Familу – це благодійний фонд підтримки дорослих онкопацієнтів, який створили п’ять жінок, що мають власну історію раку.

Програми фонду:

  • Інформаційна підтримка

Інформування онкопацієнтів щодо можливостей отримання безоплатних послуг та лікування в Україні, а також продовження лікування за кордоном.

  • Канцеросвіта

Onco_5_2024_str_X_foto_7.jpg

Фонд розповідає про рак доступно, послуговуючись науковими фактами, аби змінити ставлення до онкопацієнтів та допомогти їм подолати страх перед хворобою.

  • Адвокація прав пацієнтів

Представлення інтересів дорослих онкопацієнтів на державному та міжнародному рівні.

  • Розширення доступу до лікування.

Збір коштів на закупівлю ліків та діагностику, які не відшкодовуються державою. Програму реалізовано через проєкт на базі Національного інституту раку.

  • Емоційна підтримка

Проведення заходів на підтримку онкопацієнтів у період лікування та після нього. Таким проєктом є Goodbye hair.

Посилання на фонд:

Onco_5_2024_str_X_foto_3.jpgФейсбук:

https://www.facebook.com/InspirationFamilyUkraine/

Інстаграм:

 https://www.instagram.com/inspirationfamilyua/

Група для спілкування та підтримки пацієнтів: 

https://www.facebook.com/groups/inspirationfamilysupportgroup


Інформаційна довідка

Етична комунікація на тему дорослої онкології важлива!

  • Неправильно говорити «онкохворий», «раковий хворий», «онкоодужуючий» (ми забуваємо, що є ще пацієнти на паліативному лікуванні), «хворий раком», «онкоінвалід», «онкохворий пацієнт», «страшна хвороба», «тяжкий недуг».

Важливо бачити насамперед людину, а не хворобу. Тут працює правило «person first language». 

  • Правильно говорити «людина з онкологічним діагнозом», «людина з (назвати діагноз)», «онкопацієнт».

Щоб не образити чи принизити, замість «хворий» краще вживати слово «пацієнт», якщо мова про людину, яка зараз проходить лікування. Так само некоректним є вживання слів «сліпий», «глухий», «німий» щодо людей із порушеннями зору, слуху та тих, що спілкуються за допомогою альтернативних засобів комунікації.


Onco_5_2024_str_X_foto_4.jpg

Тематичний номер «Онкологія. Гематологія. Хіміотерапія» № 5 (91) 2024 р.