Покращення репродуктивних результатів: можливості L-аргініну

21.04.2017

Стаття у форматі PDF.


L-аргінін: загальні відомості

  • Аргінін (δ-гуанідин-α-аміновалеріанова кислота, скорочення Арг, Arg, R) – основна α-амінокисло- та, L-форма якої входить до 20 амінокислот, що кодуються генетичним кодом і становлять основу білків.
  • Для людини L-аргінін є напівнезамінною аміно- кислотою: біохімічні шляхи для її біосинтезу існу- ють, проте в певні періоди життя, зокрема інтен- сивного росту та розвитку, а також під час деяких захворювань вони не можуть забезпечувати достатньої кількості цієї сполуки, через що вона має потрапляти в організм із їжею або у вигляді фармацевтичних препаратів.
  • У багатьох експериментальних і клінічних дослідженнях продемонстровано, що екзогенний пероральний L-аргінін знижує ризик кардіоваскулярних захворювань, покращує імунітет, знижує рівні «маркерів старіння» (асиметричного диметиларгініну, гомоцистеїну і малонового діальдегіду), захищає гастроінтестинальний тракт, сприяє відновленню пошкоджених тканин, підвищує чутливість тканин до інсуліну, покращує когнітивну функцію.
  • Відіграє важливу роль у поділі клітин, загоєнні ран, імунній функції, вивільненні гормонів, видален- ні аміаку з організму.
  • Безпосередній субстрат для синтезу оксиду азоту (NO).
  • Попередник сечовини, орнітину, агматину; необ- хідний для синтезу креатину.
  • Прискорює відновлення пошкоджених тканин.
  • Нормалізує підвищений артеріальний тиск.
  • Потужний агоніст протеїнкінази mTOR, яка регу- лює ріст і метаболізм на рівні клітин і організму.


Фертильність і роль L-аргініну

! У чоловіків з еректильною дисфункцією L-аргінін може підвищувати рівень тестостерону, у чоловіків з гіпогонадизмом діє синергічно з тестостероном.

! L-аргінін є перспективним препаратом у комплексному лікуванні і профілактиці рецидивів ендометріозу, СПКЯ, запальних захворювань органів малого таза.

! У жінок з СПКЯ комплексна терапія з включенням L-аргініну 1600 мг/добу сприяла відновленню гонадної функції, ймовірно, за рахунок покращення чутливості до інсуліну (A. Masha et al., 2009).


Допоміжні  репродуктивні технології

  • Оптимізує традиційну схему лікування прогестероном недостатності лютеїнової фази.
  • Діє синергічно з гестагенами.
  • У жінок – «поганих респондерів» – покращує відповідь яєчників, рецептивність ендометрію і частоту вагітностей.

Ад’ювантна терапія L-аргініном при заплідненні in vitro

У жінок із низькою оваріальною відповіддю в анамнезі пероральний L- аргінін може покращувати відповідь яєчників, матковий кровоток, рецептивність ендометрію і частоту вагітностей.

Метою дослідження Battaglia і співавт. було вивчити роль L-аргініну в покращенні маткового кровотоку та оваріальної відповіді на гонадотропін у жінок – «поганих респондерів» – з неуспішним заплідненням in vitro в анамнезі. Пацієнток розділили на дві групи залежно від протоколу стимуляції: аналог гонадотропін-рилізинг- гормону (ГнРГ) трипторелін 0,1 мг підшкірно починаючи з 1-го дня менструального циклу + очищений фолікулостимулюючий гормон (ФСГ; 450 МО внутрішньом’язово в перші 3 дні менструального циклу, далі в індивідуальних дозах) або трипторелін + ФСГ + L-аргінін 16 г перорально. За наявності принаймні 1 фолікула >17 мм у діаметрі трипторелін ФСГ і L-аргінін скасовували і призначали хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ) 10 000 МО.

NB! За визначенням ESHRE (Європейського товариства репродуктології і ембріології людини), жінки – «погані респондери» – це жінки, які мають принаймні два фактори з таких трьох: 1) старший вік матері або будь-який інший фактор ризику низької відповіді яєчників; 2) попередня слабка відповідь яєчників і 3) патологічні результати тесту на фолікулярний резерв яєчників.

У дослідженні були отримані такі результати:

  • відсутність значних побічних ефектів у групі L-аргініну;
  • значно менша частота припинення протоколу стимуляції в групі L-аргініну порівняно з контролем (11 vs 76%; р<0,001);
  • відсутність вагітностей у контрольній групі і 17% вагітностей у групі L-аргініну;
  • у групі L-аргініну спостерігалися значно вищі плазмові концентрації естрадіолу і гормону росту в день введення ХГЛ;
  • концентрація L-аргініну в плазмі позитивно корелювала з кількістю розвинених фолікулів і негативно – з PI маткової і перифолікулярної артерій (чим нижче PI, тим краще матковий кровоток і перфузія тканин);
  • у групі L-аргініну спостерігали більшу товщину ендометрію (0,95 vs 0,75 мм), більшу кількість зібраних фолікулів (4,1 vs 1,6) і перенесених ембріонів (2,4 vs 1,0).

    ​​​​​​​

Тематичний номер «Гінекологія, Акушерство, Репродуктологія» № 1 (25), березень 2017 р.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Акушерство/гінекологія

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Харчування під час вагітності: що (не) можна їсти

Чи варто змінювати свої харчові звички під час вагітності? Довкола цієї теми є багато суперечностей і рекомендацій, у яких легко заплутатися. Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» спільно з лікарем-дієтологом Тетяною Лакустою з’ясували, чим раціон жінки в цей період особливий та на що слід звернути увагу. ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Хронічний тазовий біль: сучасні стратегії менеджменту та контролю симптомів

Хронічний тазовий біль (ХТБ) є поширеним патологічним станом, який відзначається у жінок будь-якого віку і супроводжується сексуальною дисфункцією, емоційною лабільністю, аномальними матковими кровотечами, порушенням сечовипускання, розладами з боку кишечника тощо. Пацієнтки, які страждають на ХТБ, часто скаржаться на симптоми тривоги та депресії, що негативно позначається на їхній повсякденній активності, включаючи зниження працездатності та погіршення якості життя [1]. Сьогодні проблема ХТБ є економічним тягарем, пов’язаним із прямими або непрямими медичними витратами, які в середньому в різних країнах світу оцінюються у 4,9 млрд доларів на рік [2]. Раціональна фармакотерапія,спрямована на полегшення та контроль симптомів болю, є ключовою стратегією боротьби із ХТБ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Оптимізація діагностики й лікування дефіциту заліза та залізодефіцитної анемії у жінок і дівчат репродуктивного віку: клінічний висновок*

Дефіцит заліза є найпоширенішим патологічним станом у світі та однією з п’яти основних причин інвалідності. У той час як низький показник феритину у сироватці крові є діагностичною ознакою залізодефіциту, підвищений його рівень визначається як гострофазовий маркер, що може реєструватися при запальних станах уже в І триместрі вагітності. Відповідно до сучасних настанов, проведення рутинного скринінгу на залізодефіцит у невагітних та вагітних жінок за відсутності ознак анемії не рекомендоване. З огляду на останні літературні дані ця рекомендація має бути переглянута...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Стандарт медичної допомоги «Передчасний розрив плідних оболонок»

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.08.2023 № 1533 ...