Головна Неврологія та нейрохірургія Фіолетовий день: Санофі привертає увагу до потреб 100 тисяч пацієнтів з епілепсією в Україні

17 квітня, 2017

Фіолетовий день: Санофі привертає увагу до потреб 100 тисяч пацієнтів з епілепсією в Україні

Стаття у форматі PDF.

1397555474_accent017_sanofi

Місто Київ, 31 березня 2017 р. Санофі в Україні, провідна компанія у сфері охорони здоров’я, підтримує проведення в чотирьох містах України спеціальних заходів, приурочених до Фіолетового дня.

Серед ініціатив — ​освітні лекції для дітей з епілепсією та їхніх батьків у м. Києві, Івано-Франківську, Харкові та Дніпрі, зйомка інформаційного відеоролика для пацієнтів і телеконференція для лікарів «Шлях пацієнта від дитячої до дорослої епілепсії». Основне завдання цих заходів — ​підвищити рівень обізнаності українців про епілепсію, сприяти підтримці пацієнтів та їхніх близьких, а також боротьбі зі стигматизацією захворювання.

Епілепсія — ​четверте у світі за кількістю хворих неврологічне захворювання, яке характеризується розладами діяльності мозку. За даними Міжнародної протиепілептичної ліги та Бюро епілепсії, у 90% пацієнтів воно розвивається ще в дитинстві, 70% випадків піддаються успішному лікуванню. У світі налічується близько 50 млн хворих на епілепсію1, в Україні — ​близько 100 тисяч пацієнтів2 і ще понад 25 тисяч дітей із цим діагнозом3.

Однією з основних проблем пацієнтів з епілепсією сьогодні є не тільки доступ до лікування, а й стигматизація, з якою вони стикаються протягом життя. Вона виникає не через особисте негативне ставлення до пацієнтів, а, скоріше, через те що люди не знають, як правильно поводитися з хворими на епілепсію, тому уникають контакту з ними.

Володимир Мартинюк, головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальності «Дитяча неврологія», директор Українського медичного центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України: «В Україні спеціалізована медична допомога хворим на епілепсію перебуває на досить високому рівні та відповідає європейським стандартам. Ми вже досягли майже 70% ефективності у лікуванні епілепсії, як і в більшості країн Європи. Це надзвичайно високий показник: 20 років тому він не перевищував 40-50%.

Наразі пріоритетними для нас є інші завдання — ​подолати стигматизацію щодо дітей з епілепсією, їх дискримінацію в галузі освіти та зменшити фінансовий тягар придбання ліків для сімей із дітьми, хворими на епілепсію».

Віталій Кірик, керівник підрозділу визнаних препаратів та брендованих генериків Санофі в Україні: «Важливо розуміти, що епілепсія — ​одне з найпоширеніших нев­рологічних захворювань у світі. Хвороба має вагоме психологічне навантаження на пацієнтів та їхні сім’ї, що впливає на рівень адаптації людей з епілепсією в суспільстві. Тому завдання Санофі полягає не тільки в розробленні ефективних терапевтичних рішень, а й у здійсненні підтримки людей з епілепсією та підвищенні рівня обізнаності населення про захворювання».

Протягом останніх трьох років Санофі в Україні реалізує медико-соціальний проект, спрямований на підвищення обізнаності населення та соціальної адаптації людей з епілепсією. У рамках кампанії були проведені круглі столи з представниками медичної спільноти, громадських організацій та представників влади, майстер-класи для медичних фахівців і широкого загалу, вебінари та семінари для вчителів «Увага: епілепсія», запуск регіональних шкіл епілептолога, допомога в розробленні буклетів про надання першої допомоги при епілепсії та інформаційних матеріалів для педагогів і лікарів.

Про Санофі
Санофі, глобальний лідер у сфері охорони здоров’я, відкриває, розробляє й постачає терапевтичні рішення, орієнтовані на потреби пацієнтів. Санофі складається з п’яти глобальних бізнес-підрозділів: діабет і серцево-судинні захворювання, внутрішні захворювання та ринки, що розвиваються, Санофі Джензайм, Санофі Пастер і напрям безрецептурних препаратів. Санофі зареєстрована на фондових біржах у м. Париж, Франція (EURONEXT: SAN) та в м. Нью-Йорк, США (NYSE: SNY).

Контакти для отримання додаткової інформації:
Світлана Довгич
Керівник департаменту з питань корпоративних комунікацій
Санофі в Україні
Тел.: + 30 44 354 20 00
Svitlana.Dovgych@sanofi.com


1 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs999/en.
2 http://moz.gov.ua/docfiles/dod276_ukp_2014.pdf, стор. 11.
3 Аналіз епідеміологічних досліджень диспансерної групи дітей з епілепсією з метою оптимізації надання медичної допомоги. Колектив авторів / Педіатрія. Зб. наук. праць співробіт. НМАПО ім. П. Л. Шупика, 2015; 24 (3): 335.

Номер: Тематичний номер «Неврологія, Психіатрія, Психотерапія» № 1 (40), березень 2017 р.