V Національний конгрес неврологів, психіатрів та наркологів України

17.04.2017

Стаття у форматі PDF.

16-17 березня в м. Харків відбувся V Національний конгрес неврологів, психіатрів та наркологів України «Неврологічна, психіатрична та наркологічна допомога в Україні: тенденції розвитку та сучасні виклики». Конгрес відбувається раз на п’ять років і збирає спеціалістів галузі з усієї країни.

Цьогоріч у широкомасштабному фаховому заході взяли участь понад 1000 провідних науковців і практичних лікарів зі всіх регіонів України. Організаторами конгресу виступили Національна академія медичних наук (НАМН) України, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України, Науково-практичне товариство неврологів, психіатрів та наркологів України, ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», Харківський національний медичний університет, Харківська медична академія післядипломної освіти. Конгрес проходив під головуванням академіка НАМН України Віталія Івановича Цимбалюка.

Програма конгресу включала такі теми:

1. Основні напрями наукових досліджень у неврології, психіатрії та наркології в умовах українських реалій.

2. Інноваційні підходи, основані на даних доказової медицини, в діагностиці, терапії та реабілітації осіб із неврологічними, психічними та наркологічними розладами.

3. Стан неврологічної служби в Україні та можливості й перспективи міжнародної співпраці в психіатрії та наркології.

4. Стан психіатричної та медико-психологічної допомоги в Збройних силах України в умовах проведення антитерористичної операції.

На пленарному засіданні конгресу з доповідями виступили директор ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», доктор медичних наук, професор Петро Власович Волошин, головний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Неврологія», завідувач відділу судинної патології головного мозку ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», доктор медичних наук, професор Тамара Сергіївна Міщенко, заступник директора з наукової роботи, керівник відділу неврозів і пограничних станів ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», доктор медичних наук, професор Наталія Олександрівна Марута та організатори у сфері охорони здоров’я. Під час виступів було окреслено основні напрями наукових досліджень у галузі неврології, психіатрії та наркології, дійсність і перспективи неврологічної служби в Україні, шляхи покращення надання медичної допомоги при неврологічних і психічних захворюваннях.

71

Учасники конгресу зауважили, що неврологія, психіатрія, наркологія й медична психологія мають не тільки медичне, а й велике соціальне значення. Психоневрологічне здоров’я й психічне благополуччя не лише є основою якості життя та професійної діяльності людини, а й відіграє значну роль у зміцненні обороноздатності країни, і це особливо важливо сьогодні в умовах гібридної війни, за якої інформа- ційно-психологічна складова має неабияке значення.

На пленарному засіданні на честь відкриття конгресу провідних спеціалістів галузі було урочисто відзначено почесними грамотами та пам’ятними статуетками від імені організаційного комітету.

72

У рамках конгресу відбулося 6 науково-практичних симпозіумів, 6 секційних засідань неврологів, 4 секційні засідання психіатрів, 3 секційні засідання наркологів, 1 засідання медичних психологів, 5 освітніх лекцій, наради та майстер-класи, а також 244 стендові доповіді. Під час конгресу багато уваги було приділено результатам вивчення нових фармацевтичних препаратів, які застосовують у неврології та психіатрії. Інтерес широкої аудиторії викликали виступи доповідачів, присвячені висвітленню сучасних принципів діагностики й лікування шизофренії, депресії, біполярного афективного розладу та епілепсії.

Масштабні науково-практичні заходи, де медична спільнота з різних міст занурюється в атмосферу обміну інформацією, обговорює нагальні питання та ділиться новим досвідом, є як ніколи важливими під час трансформаційних процесів, що відбуваються в Україні. Це також прекрасна можливість залучення молодих кадрів у науку й практичну медицину.

Генеральними партнерами конгресу виступили український виробник лікарських засобів «Фарма Старт», компанія швейцарської фармацевтичної групи «АСІНО», американська фармацевтична компанія Pfizer та французька фармацевтична ком- панія Sanofi, які були представлені інформативними стендами.

Детальне викладення лекцій провідних фахівців у галузі неврології, психіатрії та наркології читайте в цьому та наступних тематичних номерах газети.

Випуск лікарських засобів для лікування шизофренії, депресії, біполярних афективних розладів, епілепсії та нейропатичного болю є провідним напрямом діяльності «Фарма Старт», компанії швейцарської фармацевтичної групи «АСІНО». «АСІНО», міжнародна фармацевтична компанія зі штаб-квартирою в м. Цюрих, Швейцарія, вже понад 170 років спеціалізується на розробці й виробництві високоякісних генеричних та інноваційних лікарських засобів і просуває свою продукцію в інтересах пацієнтів у більш ніж 80 країнах світу.

«АСІНО» постачає готову продукцію власної розробки і/або надає готові рішення – від розробки й реєстрації препаратів до контрактного виробництва, упаковки та логістики. Під брендом «АСІНО» компанія поширює високоякісну продукцію в країнах Близького Сходу, Південної Африки, СНД і Латинської Америки.

Більше інформації щодо діяльності «АСІНО» в Україні та світі можна отримати на офіційних веб-сайтах http://www.acino.ua та http://www.acino.swiss відповідно.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Неврологія

15.04.2024 Неврологія Діагностика та лікування когнітивних розладів

Проблема когнітивних розладів є однією з найважливіших у сучасній клінічній медицині. Це зумовлено не тільки збільшенням частки людей старшого віку серед населення, а й посиленням ролі стресу та інших патогенетичних чинників. У березні відбувся семінар «Академія сімейного лікаря. Біль в грудній клітині. Алгоритм дій сімейного лікаря та перенаправлення до профільного спеціаліста», у якому прийняли участь провідні вітчизняні науковці і фахівці різних галузей. У рамках заходу професор кафедри військової терапії Української військово-медичної академії Міністерства оборони України, кандидат медичних наук Мар’яна Миколаївна Селюк представила доповідь «Війна та когнітивні порушення. Причина чи наслідок? Як вирішити проблему?». Подаємо огляд цієї доповіді у форматі «запитання – ​відповідь»....

27.03.2024 Психіатрія Сучасне лікування негативних симптомів при шизофренії

У березні відбулася науково-практична конференція «Мультидисциплінарний підхід до проблемних питань неврології та психіатрії: нові стратегії лікування. Стрес-асоційовані розлади – виклики сьогодення». Захід був присвячений питанням вирішення проблем психічного та неврологічного характеру як однієї з загроз сучасного суспільства. ...

26.03.2024 Неврологія Кардіоваскулярна безпека під час лікування нестероїдними протизапальними препаратами: збалансований підхід

Хоча нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) мають численні серйозні побічні ефекти, вони належать до найчастіше застосовуваних препаратів у всьому світі (McGettigan P., Henry D., 2013). Через часте застосування побічні дії НПЗП становлять значну загрозу для громадського здоров’я. Так, уже декілька декад тому було описано підвищення артеріального тиску та ризик загострень серцевої недостатності на тлі прийому цих препаратів (Staessen J. et al., 1983; Cannon P.J., 1986)....

24.03.2024 Неврологія Терапія та сімейна медицина Діагностика і лікування потиличної невралгії та цервікогенного головного болю

У лютому відбувся медичний форум Ukraine Neuro Global 2024, організований ГО «Українська асоціація медичної освіти» (м. Київ). Під час заходу обговорювалися найактуальніші проблеми сучасної неврології. У рамках форуму відбувся сателітний симпозіум «Актуальні питання фармакотерапії в неврології». Слово мала в.о. завідувача кафедри неврології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук, професор Марина Анатоліївна Тріщинська з доповіддю «Краніоцервікалгії: особливості діагностики та лікування»....