Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Чи знизився ризик інсульту у пацієнтів із транзиторною ішемічною атакою за останні роки?

27 січня, 2021

Чи знизився ризик інсульту у пацієнтів із транзиторною ішемічною атакою за останні роки?

Чи знизився ризик інсульту у пацієнтів із транзиторною ішемічною атакою за останні роки?

Транзиторні ішемічні атаки (ТІА) є загальновизнаним предиктором потенційного ішемічного інсульту. Чи зменшилися короткотермінові та довгострокові ризики розвитку інсульту після ТІА за останні десятиліття, мало досліджено.

На базі Фрамінгемського дослідження група вчених оцінила ці ризики, починаючи з 1948 р. Дослідники оцінювали розвиток інсульту у різні моменти часу (7 днів, 30 днів, 90 днів і до 10 років). Пацієнти з випадками ТІА були зіставлені з учасниками без ТІА у співвідношенні 1: 5. Загалом протягом 66 років спостереження рівень захворюваності на ТІА становив 1,19 на 1000 людино-років. У пацієнтів із ТІА інсульт розвивався приблизно у п’ять разів частіше, ніж у учасників, які не хворіли на ТІА.

Протягом 8,9 років після ТІА 30 % учасників перенесли інсульт. Із них у 22 % пацієнтів інсульт відбувся протягом 7 днів, у 39 % – протягом 90 днів, у 48,5 % хворих інсульт розвивався більше ніж через 1 рік після ТІА. Середній час виникнення інсульту після ТІА становив 1,6 року.

Вчені також порівнювали показники інсульту за три періоди часу: до 1985 р., 1986–1999 рр. та 2000–2017 рр. У ці три етапи 90-денний рівень розвитку інсульту після ТІА зменшився з 16,7 % до 11,1 % та до 5,9 % відповідно.

Порівняно з попередніми періодами, в останні 17 років рівень курців серед тих, хто страждає на ТІА, був нижчим (24 % усього дослідження проти 14 % останнього періоду), але рівень діабету та фібриляції передсердь був вищим.

Висновки

Це всебічне дослідження підтверджує, що ТІА є головним передвісником інсульту, та її симптоми не слід ігнорувати. Водночас результати цієї роботи дозволяють припустити, що сучасні медичні методи лікування (антиагрегантна терапія, статини тощо) зменшили частоту інсультів протягом 90 днів після ТІА порівняно з попередніми періодами часу. Отже, клініцисти повинні прагнути до швидкої діагностики ТІА та впровадження доказового лікування.

Джерело: Is Stroke Risk in Patients with Transient Ischemic Attack Decreasing? (jwatch.org)