Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Чи реєстр GARFIELD-AF ефективніший за CHA2DS2-VASc та HAS-BLED щодо прогнозу смертності, інсульту та кровотечі протягом 2 років у пацієнтів із фібриляцією передсердь?

10 червня, 2021

Чи реєстр GARFIELD-AF ефективніший за CHA2DS2-VASc та HAS-BLED щодо прогнозу смертності, інсульту та кровотечі протягом 2 років у пацієнтів із фібриляцією передсердь?

Чи реєстр GARFIELD-AF ефективніший за CHA2DS2-VASc та HAS-BLED щодо прогнозу смертності, інсульту та кровотечі протягом 2 років у пацієнтів із фібриляцією передсердь?

Автори нового дослідження (Keith A. A. Fox та співавт.) мали на меті визначити, чи прогнозує Глобальний антикоагулянтний реєстр у FIELD–Atrial Fibrillation (GARFIELD-AF) летальність, негеморагічний інсульт / системну емболію та великі кровотечі протягом 2 років після розвитку фібриляції передсердь (ФП), і оцінити, як цей інструмент ризику працює порівняно зі шкалами CHA2DS2-VASc та HAS-BLED.

Потенційні провісники подій включали демографічні та клінічні характеристики, вибір лікування і фактори способу життя.

Індекси оцінювали у порівнянні з предикторами ризику CHA2DS2-VASc та HAS-BLED. Моделі були перевірені внутрішньо та зовнішньо в ORBIT-AF і датських загальнодержавних реєстрах.

Серед 52 080 пацієнтів, зареєстрованих у GARFIELD-AF, 52 032 мали дані спостереження.

Інструмент ризику GARFIELD-AF перевершив CHA2DS2-VASc щодо смертності від усіх причин у всіх когортах. Оцінка GARFIELD-AF перевищувала CHA2DS2-VASc щодо негеморагічного інсульту і HAS-BLED щодо серйозних кровотеч при внутрішній валідації та у датській когорті пацієнтів із ФП. У пацієнтів із дуже низьким і низьким ризиком (CHA2DS2-VASc 0 або 1 (чоловіки) та 1 або 2 (жінки) оцінка ризику GARFIELD-AF пропонувала сильне селективне значення для всіх кінцевих точок у порівнянні з CHA2DS2-VASc та HAS-BLED.

Інструмент GARFIELD-AF також включав ефект терапії пероральними антикоагулянтами (OAК), що дозволяє клініцистам порівняти очікуваний результат різних рішень щодо лікування антикоагулянтами (тобто відсутність OAК, антагоністів вітаміну K (АВК), пероральних антикоагулянтів).

Таким чином, інструмент оцінки ризику GARFIELD-AF перевершував CHA2DS2-VASc при прогнозуванні смерті та негеморагічного інсульту, а також HAS-BLED щодо серйозних кровотеч як у цілому, так і у пацієнтів із дуже низьким та низьким ризиком ФП.

Джерело: GARFIELD-AF risk score for mortality, stroke, and bleeding within 2 years in patients with atrial fibrillation | European Heart Journal - Quality of Care and Clinical Outcomes | Oxford Academic (oup.com)