Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Американський коледж кардіологів та Американська асоціація серця випустили нові рекомендації з коронарної реваскуляризації

15 грудня, 2021

Американський коледж кардіологів та Американська асоціація серця випустили нові рекомендації з коронарної реваскуляризації

Американський коледж кардіологів та Американська асоціація серця випустили нові рекомендації з коронарної реваскуляризації

Клініцисти повинні підходити до рішень щодо коронарної реваскуляризації на підставі клінічних показань, не звертаючи уваги на стать, расу чи етнічну приналежність, – зазначається у спільних клінічних рекомендаціях Американської асоціації серця (AHA) та Американського коледжу кардіологів (ACC).

Нова рекомендація класу 1 відображає докази, які демонструють, що реваскуляризація однаково корисна для всіх пацієнтів. Проте дослідження показують, що жінки та пацієнти з «небілою» шкірою з меншою ймовірністю отримають реперфузійну терапію або реваскуляризацію.

«Це було надзвичайно важливо для всіх членів комітету через всі відмінності, які були задокументовані не лише в діагностиці, а й у лікуванні, яке недостатньо надається жінкам, меншинам та різним етнічним групам. Ми хотіли чітко вказати на самому початку документа, що ці рекомендації застосовні до всіх, і ми хочемо, щоб було відомо, що турбота повинна бути однаковою для всіх», – наголосила Дженніфер С. Лоутон, докторка медичних наук, завідувачка кардіохірургічним відділенням Університету Джона Хопкінса (США) і голова комітету з написання рекомендацій.

Керівництво оновлює та об’єднує рекомендації ACC/AHA 2011 р. щодо коронарного шунтування і рекомендації ACC/AHA/Товариства серцево-судинної ангіографії та втручань (SCAI) 2011 і 2015 рр.

У новому документі у рекомендації класу 1 наголошується на важливості залучення мультидисциплінарної кардіологічної команди у ведення пацієнтів із ішемічною хворобою серця, для яких остаточно не з’ясована найкраща стратегія лікування. Але також зазначається, що рішення щодо лікування повинні бути орієнтовані на пацієнта (з урахуванням його вподобань і цілей, культурних переконань, санітарної грамотності та соціальних детермінант серцево-судинного здоров’я) і прийматися у співпраці із системою підтримки пацієнта.

«Часто ми рекомендуємо стратегію реваскуляризації, яка може не відповідати бажанню пацієнта та членів його родини. Тому ми відчували, що це дуже важливо», – зазначила Лоутон. Пацієнтам також мають бути надані доступні докази різних варіантів лікування, включаючи ризики та переваги кожного з них, для отримання поінформованої згоди.

Також нове керівництво містить рекомендацію 2a про те, що застосування подвійної антитромбоцитарної терапії (ПАТТ) від 1 до 3 місяців після здійснення черезшкірного коронарного втручання з переходом на монотерапію інгібітором рецепторів P2Y12 є «розумним» вибором для окремих пацієнтів для зниження ризику кровотечі (у попередніх настановах було рекомендовано 6 або 12 місяців ПАТТ).

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/964504