Головна Новини Інфекційні хвороби Який оптимальний термін планових оперативних втручань після COVID-19?

11 березня, 2021

Який оптимальний термін планових оперативних втручань після COVID-19?

Який оптимальний термін планових оперативних втручань після COVID-19?

Як повідомляють британські дослідники, після встановлення діагнозу COVID-19 оптимальний час відтермінування хірургічного втручання - сім тижнів.  Так, ризик смерті був приблизно в 3,5-4 рази вищим в перші 6 тижнів після операції серед більш ніж 3000 осіб з передопераційним діагнозом COVID-19 в порівнянні з пацієнтами без COVID-19. Через 7 тижнів 30-денна смертність у хірургічних пацієнтів після перенесеного COVID-19 знизилася до базового рівня.

Операція повинна бути додатково відкладена в осіб, в яких й через 7 тижнів залишаються симптоми коронавірусної хвороби, акцентував провідний автор дослідження, науковий співробітник відділу глобальних досліджень охорони здоров'я Бірмінгемського університету у Великобританії Dmitri Nepogodiev. «У цій групі хворих ми рекомендуємо по можливості почекати, поки симптоми COVID-19 не зникнуть. Однак наше дослідження не фіксувало даних пацієнтів із тривалим перебігом COVID-19. Тому ми не можемо надати конкретні рекомендації для цієї групи. Це має бути область для майбутніх досліджень», – додав він.

Міжнародне, багатоцентрове, проспективне когортне дослідження відзначається своїм масштабом — понад 15 000 дослідників повідомили про результати для 140 231 хірургічного пацієнта з 1674 лікарень у 116 країнах. Загалом у 2,2 % з учасників дослідження було виявлено SARS-CoV-2.

Оцінювали операцію будь-якого типу, виконану в жовтні 2020 року. 44 % пацієнтів із передопераційним діагнозом COVID-19 перенесли екстрену операцію, порівняно із 30 % осіб, які не мали коронавірусної хвороби. 

У більшості хворих клінічних ознак COVID-19 не було, або тому, що вони перенесли захворювання безсимптомно, або прояви хвороби вже минули.  30-денний рівень смертності був первинною кінцевою точкою.

Рівень смертності серед хірургічних пацієнтів з передопераційним діагнозом COVID-19

Термін хірургічного втручання

 після діагностики COVID-19

30-денний рівень смертності

Від 0 до 2 тижнів

9.1 %

Від 3 до 4 тижнів

6.9 %

Від 5 до 6 тижнів

5.5 %

7 тижнів або довше

2.0 %

Для порівняння, 30-денна смертність хірургічних пацієнтів без передопераційного діагнозу COVID-19 становить 1,4 %.

Причини зв'язку між діагнозом COVID-19 і більш високими показниками післяопераційної летальності залишаються невідомими. Однак Dmitri Nepogodiev припустив, що це може бути певною мірою пов'язано з ураженням легень, навіть якщо пацієнти мали безсимптомний перебіг коронавірусної хвороби. За словами співавтора дослідження, інтубація та штучна вентиляція легень під час операції можуть загострити наявне ураження легень, що призводить до більш важкого перебігу COVID-19.

Дослідники виявили, що післяопераційні легеневі ускладнення відповідають моделі висновків про смерть. Було виявлено більш високі показники розвитку пневмонії, гострого респіраторного дистрес-синдрому і несподіваної ревентиляції у післяопераційних хворих в перші 6 тижнів після COVID-19. Знову ж таки, через 7 тижнів і довше, показники повернулися на рівні, аналогічні таким в осіб, які ніколи не мали COVID-19.

Джерела: Delay Surgery by 7 Weeks After COVID Diagnosis, Study Shows (medscape.com)

Timing of surgery following SARS‐CoV‐2 infection: an international prospective cohort study - - - Anaesthesia - Wiley Online Library