Головна Новини Інфекційні хвороби COVID-19: Вища смертність від штаму B.1.1.7 / Гостра ниркова недостатність / Bamlanivimab + Etesevimab

16 березня, 2021

COVID-19: Вища смертність від штаму B.1.1.7 / Гостра ниркова недостатність / Bamlanivimab + Etesevimab

COVID-19: Вища смертність від штаму B.1.1.7 / Гостра ниркова недостатність / Bamlanivimab + Etesevimab

Кілька нових результатів досліджень щодо COVID-19

Більш висока смертність від B.1.1.7

Згідно з дослідженням Robert Challen et al. (березень 2021), новий штам вірусу SARS-CoV-2 B.1.1.7 (британський штам) асоціюється із вищим рівнем смертності порівняно з відомими раніше штамами.

Дослідники порівняли майже 55 000 людей у Великобританії, які мали позитивний результат тесту на штам B.1.1.7 вірусу SARS-CoV-2, з такою ж кількістю хворих із позитивними результатами тестів на інші штами. 28-денна смертність була вищою серед інфікованих варіантом B.1.1.7 (0,41 % проти 0,26 %).

Автори дослідження зазначають: «Аналізи даних показали, що новий штам також пов'язаний із вищою контагіозністю, що призведе до потенційно експоненціального збільшення кількості смертей».

Гостра ниркова недостатність

Результати дослідження James Nugent et al. (березень 2021) свідчать, що гостра ниркова недостатність (ГНН), яка розвинулася внаслідок COVID-19, пов’язана із більшим зниженням функції нирок, ніж ГНН, не асоційована з COVID-19.

Дослідники вивчили близько 1600 пацієнтів із COVID-19 та без такого, у яких розвинулася ГНН під час перебування в лікарні з березня по серпень 2020 року. Після виписки в осіб із ГНН, асоційованою із COVID-19, середні оціночні показники швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) були нижчими на 14,0/мл/хв/1,73 м2 порівняно з когортою хворих, в яких ГНН не пов’язана з коронавірусною хворобою. Крім того, у пацієнтів після перенесеного COVID-19 спостерігалося гірше відновлення функції нирок.

Автори роблять висновок: «Результати дослідження вказують на доцільність моніторингу функції нирок та вивчення засобів профілактики ГНН у хворих із COVID-19».

Bamlanivimab + etesevimab

Комбінація моноклональних антитіл bamlanivimab та etesevimab асоціюється зі значним зниженням ризику госпіталізації або смерті від COVID-19, повідомили днями виробники названих препаратів.

Майже 800 амбулаторних пацієнтів високого ризику віком від 12 років із COVID-19 від легкого до середнього ступеня були рандомізовані на дві групи для отримання комбінації антитіл або плацебо. Було госпіталізовано 4 пацієнтів із групи антитіл проти 15 – із групи плацебо. Померло четверо хворих – усі у групі плацебо. Національний інститут охорони здоров’я (Великобританія) рекомендує bamlanivimab та etesevimab для лікування амбулаторних хворих із легким та середнім перебігом COVID-19, які мають високий ризик клінічного прогресування.

Джерела: COVID-19: Higher Mortality with B.1.1.7 Variant / Acute Kidney Injury / Bamlanivimab + Etesevimab (jwatch.org)

Risk of mortality in patients infected with SARS-CoV-2 variant of concern 202012/1: matched cohort study | The BMJ

Assessment of Acute Kidney Injury and Longitudinal Kidney Function After Hospital Discharge Among Patients With and Without COVID-19 | Acute Kidney Injury | JAMA Network Open | JAMA Network