Головна Новини Інфекційні хвороби Комбінація антитіл тривалої дії зберігає нейтралізувальну активність проти штаму Омікрон

20 грудня, 2021

Комбінація антитіл тривалої дії зберігає нейтралізувальну активність проти штаму Омікрон

Комбінація антитіл тривалої дії зберігає нейтралізувальну активність проти штаму Омікрон

Згідно з новими доклінічними даними, препарат Евушелд (Evusheld) від компанії AstraZeneca, що представляє собою комбінацію антитіл тривалої дії для запобігання COVID-19, зберігає нейтралізувальну активність проти штаму Омікрон коронавірусу SARS-CoV-2.

Evusheld отримав дозвіл на екстрене використання у США у грудні 2021 року для передконтактної профілактики COVID-19 у людей із помірними або важкими порушеннями імунітету, а також в осіб, яким вакцинація проти COVID-19 не рекомендована.

Нове незалежне дослідження було проведено дослідниками Управління з контролю якості харчових продуктів та медикаментів США (FDA).

У цьому дослідженні концентрація напівмаксимального інгібування (IC50) Evusheld, яка є також показником нейтралізувального потенціалу антитіла, у двох підтверджуючих тестах становила 171 нг/мл і 277 нг/мл, що перебуває у діапазоні нейтралізувальних титрів людини, яка була раніше інфікована COVID-19. При цьому IC50 препарату для вихідного штаму SARS-CoV-2, який раніше називали уханським, становила приблизно 1,3 нг/мл і 1,5 нг/мл відповідно.

Отже, перші дані так званого псевдовірусного тестування варіанта Омікрон проти комбінації тіксагевімабу з цилгавімабом – антитіл, які входять до складу Evusheld, доповнюють зростаючу кількість доклінічних доказів, які демонструють, що препарат зберігає активність проти всіх протестованих штамів, які викликають занепокоєння на сьогоднішній день.

Крім того, амбулаторне дослідження TACKLE фази III показало, що Evusheld зменшує ризик розвитку важкої форми COVID-19 або смерті (з будь-якої причини) на 50 % порівняно із плацебо у негоспіталізованих пацієнтів із легким та середньої тяжкості перебігом COVID-19.

Компанія AstraZeneca та сторонні лабораторії проводять додаткові аналізи для оцінки ефективності препарату проти штаму Омікрон.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/astrazeneca/5892-evusheld-long-acting-antibody-combination-retains-neutralising-activity-against-omicron-variant-in-independent-fda-study