Головна Новини Інфекційні хвороби Новий нестероїдний протизапальний засіб може пригнічувати цитокіновий шторм і зберігати вроджений імунітет

2 січня, 2024

Новий нестероїдний протизапальний засіб може пригнічувати цитокіновий шторм і зберігати вроджений імунітет

Новий нестероїдний протизапальний засіб може пригнічувати цитокіновий шторм і зберігати вроджений імунітет

На дуже ранньому етапі пандемії COVID-19 клінічні випробування пацієнтів, госпіталізованих з інфекцією, підтвердили, що кортикостероїди, такі як дексаметазон, знижують смертність. Проте ці препарати були шкідливими, якщо застосовувати їх при перших симптомах COVID-19, через ослаблення вродженого противірусного імунітету, що призвело до уповільненого виведення вірусу та несприятливих наслідків при важких вірусних пневмоніях.

Через пандемію в березні 2020 року Національна дослідницька рада Іспанії запустила Міждисциплінарну платформу «Глобальне здоров’я» (PTI), присвячену боротьбі з пандемією, яка охоплює всі аспекти кризи – від соціальних до терапевтичних. Одним із достоїнств цієї платформи було об’єднання багатьох дослідників у різних галузях, професорів університетів і лікарень в Іспанії та використання їхнього досвіду, лабораторій і обладнання для найкращих ідей та ініціатив. Зараз ця мультидисциплінарна команда представила нову нестероїдну протизапальну сполуку, AG5, яка селективно регулює імунну систему.

На відміну від класичних НПЗЗ, сполука AG5 здатна пригнічувати цитокіновий шторм, подібно до дексаметазону, але, на відміну від кортикостероїдів, адекватно зберігає вроджений імунітет. Це критично важливо на ранніх стадіях будь-якої інфекції, оскільки організм повинен виробити захисну відповідь проти нового збудника. AG5 була відібрана шляхом ретельного дослідження з інших аналогічних структурних похідних андрографоліду, щоби підвищити ефективність при мінімізації токсичності. Андрографолід – сполука, що міститься в рослинах Andrographis paniculata і покращує імунну функцію.

Тестування in vitro показало, що AG5 впливає на каспазу-1 і модулює імунну відповідь у процесах, пов’язаних із бактеріальною та вірусною інфекціями. Каспаза-1 / інтерлейкін-1 перетворюючий фермент – це білок, який розщеплює попередників запальних цитокінів на активні зрілі пептиди, що ініціює відповідь на запалення. Крім того, терапевтична ефективність AG5 була показана на різних тваринних моделях запалення з асоційованою вірусною інфекцією та без неї. Наприклад, AG5 здатний пригнічувати цитокіновий шторм у гуманізованих мишей, інфікованих SARS-CoV-2, без повного придушення імунної відповіді.

Очікується, що AG5 буде дуже корисною при лікуванні хронічних запальних захворювань, таких як ревматоїдний артрит, хвороба Крона, запалення легень і жирова хвороба печінки. Крім того, AG5 була запропонована для профілактики та лікування цитокінового шторму в терапії Т-клітинами CAR під час боротьби з онкологічними захворюваннями. Планується, що цього року проведуть 1 і 2 фази досліджень для перевірки безпеки та ефективності в пацієнтів із жировою дистрофією печінки.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332223016803?via%3Dihub