Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Нові дані дозволяють зосередити увагу на тау-білку при хворобі Альцгеймера

7 грудня, 2021

Нові дані дозволяють зосередити увагу на тау-білку при хворобі Альцгеймера

Нові дані дозволяють зосередити увагу на тау-білку при хворобі Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера – нейродегенеративне захворювання, що характеризується відкладенням β-амілоїду (бета-амілоїду) та накопиченням нейрофібрилярних клубків фосфорильованого тау-білка у головному мозку.

Нове велике багатоцентрове дослідження пропонує першу вичерпну «довідкову карту» метаболічних змін мозку, пов’язаних із хворобою Альцгеймера, невропатологічними проявами та когнітивним зниженням. Надані переконливі докази змін у біоенергетичних шляхах, метаболізмі холестерину, нейрозапаленні, осморегуляції тощо.

Після включення у дослідження 500 учасників (352 жінки та 148 чоловіків) щорічно проходили оцінку фізіологічних та когнітивних функцій.

Зразки мозку оцінювалися після розтину (середній вік смерті становив 91 рік). У 220 учасників на момент смерті було діагностовано хворобу Альцгеймера (із вторинною причиною деменції або без неї), у 119 осіб були легкі когнітивні порушення, 153 учасника їх не мали, тоді як у 8 осіб були інші форми деменції.

Нецільове метаболічне профілювання проводили на зразках із дорсолатеральної області префронтальної кори головного мозку. Для оцінки метаболічних змін, пов’язаних із хворобою Альцгеймера, були обчислені статистичні асоціації між метаболічними профілями та вісьмома характеристиками, пов’язаними із захворюванням (клінічний діагноз до моменту смерті; рівень пізнання; когнітивне зниження протягом життя; β-амілоїдне навантаження; навантаження тау-білком, невропатологічний діагноз, встановлений на основі комбінації стадії Браака та нейритних бляшок (CERAD).

Більшість із 298 метаболітів (із 667-ми) були пов’язані з однією із трьох ознак захворювання: когнітивним зниженням (n = 201), тау-клубками (n = 188) та загальним тягарем патології (n = 183). Тільки 34 метаболіти були пов’язані з β-амілоїдом, що було найменшою кількістю асоціацій серед восьми характеристик хвороби Альцгеймера.

Дослідники зазначають, що тоді як β-амілоїд був у центрі уваги більшості терапевтичних підходів, отримані дані дозволяють припустити, що патологія тау-білка є рушійною силою метаболічних змін у головному мозку.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/963945?src