Головна Новини Онкологія та гематологія Андроген-таргетні комбінації перспективні при раку простати

27 вересня, 2021

Андроген-таргетні комбінації перспективні при раку простати

Андроген-таргетні комбінації перспективні при раку простати

Згідно з результатами двох рандомізованих досліджень, додавання абіратерону до стандартного лікування значно поліпшило виживаність пацієнтів із раком простати високого ризику, як показали результати.

На онлайн-засіданні Європейського товариства медичної онкології були представлені результати двох випробувань STAMPEDE (Великобританія) та PEACE-1 (Франція). В обох до андрогенної деприваційної терапії (ADT) додавали абіратерон ацетат із преднізолоном (AAP). У британському експерименті стандартна терапія додатково містила ензалутамід, а у французькому – доцетаксел із радіотерапією або без такої. 

Доктор медицини з Університетського коледжу Лондона Gerhardt Attard повідомив, що в експерименті STAMPEDE додавання AAP до ADT зменшило метастазування та поліпшило загальну виживаність у чоловіків із раком простати високого ризику в порівнянні з монотерапією ADT.

Доктор медицини з Інституту Густава Руссі у Вільжуїф (Франція) Karim Fizazi теж підтвердив, що додавання комбінації абіратерон ацетату із преднізолоном покращувало виживаність без прогресування рентгенологічних ознак захворювання (rPFS) у чоловіків із метастатичним чутливим до кастрації раком простати de novo, що було продемонстровано у дослідженні PEACE-1.

STAMPEDE

За 6 років у 82 % чоловіків, які отримували 2 роки AAP до стандартної ADT, не було метастазів порівняно із 69 % чоловіків, які отримували тільки ADT (HR 0,53, 95 % ДІ 0,44-0,64), і ця різниця була статистично високозначущою, зазначив G. Attard. Додавання AAP також поліпшило загальну виживаність: 6-річна виживаність становить 86 % проти 77 % відповідно (HR 0,60, 95 % ДІ 0,48-0,73).

Ефект лікування для ADT плюс AAP був однаковим як з ензалутамідом (HR 0,53, 95 % ДІ 0,39-0,71), так і без нього (HR 0,54, 95 % ДІ 0,43-0,68).

Близько 20 % локалізованих раків простати належать до групи високого ризику при встановленні діагнозу, і на них припадає більшість рецидивів і наступних смертей у цій популяції, зазначив G. Attard. ADT у поєднанні з локальною радіотерапією на простату і таз підвищує виживаність. Було показано, що додавання таких препаратів, як доцетаксел, збільшує час до рецидиву.

У дослідження STAMPEDE були включено 1974 пацієнти зі 113 центрів у Великобританії та Швейцарії; 914 пацієнтів були рандомізовані для отримання ADT або ADT+AAP, а 1060 пацієнтів були рандомізовані для ADT або ADT + APP + ензалутамід. Базові характеристики були добре збалансовані, середній вік становив 68 років, середній рівень простатоспецифічного антигену – 34 нг/мл. Загальна медіана спостереження – 72 місяці.

Застосування ензалутаміду не підвищувало ефективність і збільшувало кількість небажаних явищ, додав G. Attard.

PEACE-1

PEACE-1 – це дослідження III фази з факторіальним дизайном 2×2, до якого були включені 1173 пацієнти з чутливим до метастатичної кастрації de novo раком передміхурової залози.

Медіанна тривалість виживання становила 4,5 року для пацієнтів, які отримували абіратерон із преднізолоном і стандартне лікування, у порівнянні із 2 роками для пацієнтів, які отримували тільки стандартне лікування (HR 0,50, 95 % ДІ 0,40-0,62). Медіана загальної виживаності також покращилася при додаванні абіратерону (HR 0,75, 95 % ДІ 0,59-0,95).

«PEACE-1 – це перше дослідження, яке показало, що трикомпонентне лікування повинно бути запропоновано цим чоловікам, особливо з найбільш агресивним раком, – зазначив д-р Karim Fizazi. – Більше того, додаткові побічні ефекти при використанні потрійної комбінації були в основному легкими, а тяжких побічних ефектів було дуже мало».

Для чоловіків із метастатичним раком простати з високим ступенем тяжкості трикомпонентне лікування забезпечило 2,5 додаткові роки без прогресування раку і приблизно 18 додаткових місяців життя, наголосив Fizazi. Вперше ці чоловіки можуть розраховувати прожити понад 5 років, тоді як до 2015 року медіана виживаності становила менше ніж 3 роки.

Fizazi зазначив, що для точної оцінки виживаності чоловіків із метастатичним раком простати низького ступеня тяжкості потрібно більш ретельне спостереження. «Трикомпонентне системне лікування явно відтерміновувало прогресування раку у цих пацієнтів, але нам потрібно більше часу, щоб визначити, чи покращує воно виживання, – сказав він. – Це також стосується ролі місцевої радіотерапії, спрямованої на первинний рак простати, де нам необхідно більш тривале спостереження, щоб визначити, чи можна і як краще поєднувати її із системним лікуванням».

Джерело: Androgen-Targeting Combos Show Promise in Prostate Cancer