Головна Новини Онкологія та гематологія Більшість випадків раку легень у некурців піддаються лікуванню таргетними препаратами, що спрямовані на специфічні мутації-драйвери

5 жовтня, 2021

Більшість випадків раку легень у некурців піддаються лікуванню таргетними препаратами, що спрямовані на специфічні мутації-драйвери

Більшість випадків раку легень у некурців піддаються лікуванню таргетними препаратами, що спрямовані на специфічні мутації-драйвери

Незважаючи на добре відому роль куріння у виникненні раку легень, значне число пацієнтів, у яких розвиваються пухлини легень, ніколи не курили. У той час як вчені все ще працюють над тим, щоб зрозуміти, що саме викликає рак у некурців, дослідницька група Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (США) продемонструвала, що від 78 % до 92 % випадків раку легень у пацієнтів, які ніколи не курили, можна лікувати за допомогою «таргетних» ліків, вже схвалених Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для боротьби з конкретними мутаціями в пухлині пацієнта.

Дослідники виявили, що пухлини легень у більшості некурців мають так звані драйверні мутації, специфічні помилки у ДНК, які сприяють росту пухлини та які можна заблокувати за допомогою лікарських засобів. Навпаки, тільки близько половини пухлин у людей, які курять, мають зазначені мутації-драйвери.

«Більшість геномних досліджень раку легень зосереджено у пацієнтів, які курили тютюн в анамнезі», – повідомив один із дослідників, професор Рамасвамі Говіндан. Він зазначив, що навіть дослідження, які вивчають хворобу у пацієнтів, які ніколи не курили, не були спрямовані на систематичний пошук конкретних, «дійових» мутацій у цих пухлинах.

Пацієнту необхідно пройти високоякісну біопсію, щоб переконатися, що наявна достатня кількість генетичного матеріалу для виявлення ключових мутацій. Таке тестування має вирішальне значення, оскільки існує висока ймовірність того, що у таких пацієнтів буде виявлено мутацію/мутації, на які можна вплинути специфічними методами лікування.

Встановлено, що тільки близько 7 % цих пацієнтів продемонстрували докази наявності мутацій при народженні, які підвищували ризик раку (спадкового або випадкового), що ще більше розкриває таємницю того, що викликає рак легень у людей, які ніколи не курили. Дослідження також пролило світло на імунні профілі пухлин легень у некурців, що може допомогти пояснити, чому більшість із них погано реагують на імунотерапію інгібіторами контрольних точок.

«Найважливішим відкриттям є те, що було ідентифіковано дійові мутації у переважної більшості цих пацієнтів, – зазначив Р. Говіндан, – наше дослідження підкреслює необхідність отримання високоякісних біопсій пухлини для клінічного геномного тестування з метою визначення найкращих цільових методів лікування».

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210930171022.htm