Головна Новини Онкологія та гематологія Результати лікування раку легень значно покращуються завдяки подвійній імунотерапії

24 жовтня, 2023

Результати лікування раку легень значно покращуються завдяки подвійній імунотерапії

Результати лікування раку легень значно покращуються завдяки подвійній імунотерапії

Рак легень є основною причиною смерті від раку в усьому світі, причому на недрібноклітинний рак легень (НДРЛ) припадає понад 80 % випадків. Приблизно від 25 до 30 % таких хворих мають резектабельну стадію, однак ця частка, вірогідно, буде більшою зі зростанням використання програм скринінгу раку легень. Хірургічне втручання залишається основним лікувальним методом для пацієнтів із ранньою стадією хвороби. Проте у багатьох спостерігається рецидив пухлини протягом 5 років після операції (приблизно від 30 до 55 %, залежно від стадії захворювання на момент діагностики) – фактор, який підвищує ймовірність смерті, пов’язаної із хворобою.

Дослідження AEGEAN оцінювало періопераційне застосування дурвалумабу, тобто терапію проводили як до, так і після операції. Учасники дослідження отримували дохірургічну (неоад’ювантну) терапію дурвалумабом, а потім післяопераційне (ад’ювантне) застосування препарату. AEGEAN було першим дослідженням, що у ІІІ фазі вивчає періопераційну імунотерапію у пацієнтів із резектабельним недрібноклітинним раком легень (НДРЛ). Уперше було повідомлено про позитивні результати, і ці дані доповнюють зростаючу кількість доказів, що підтверджують переваги як неоад’ювантної, так і ад’ювантної імунотерапії для цих пацієнтів.

Дурвалумаб, інгібітор імунної контрольної точки, спрямований на PD-L1 (ліганд програмованої смерті 1), раніше був схвалений для лікування конкретних хворих із раком жовчовивідних шляхів, раком печінки, дрібноклітинним раком легень і НДРЛ. Зараз препарат використовується для лікування пацієнтів із місцево поширеним неоперабельним НДРЛ після остаточної хіміопроменевої терапії та для пацієнтів із метастатичним НДРЛ у комбінації із тремелімумабом і хіміотерапією.

Серед пацієнтів, які отримували періопераційний дурвалумаб, 17,2 % мали повну відповідь організму на лікування, порівнюючи із 4,3 % пацієнтів, які отримували лише хіміотерапію. Під час першого проміжного аналізу показників виживання із середнім періодом спостереження 11,7 місяців медіана показників становила 25,9 місяців в групі плацебо, але вона ще не була досягнута в групі дурвалумабу. Ці дані відповідають на 32 % меншій імовірності рецидиву захворювання, прогресування або смерті пацієнтів при лікуванні на основі імунотерапії, порівнюючи з лише хіміотерапією.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2304875