Головна Новини Педіатрія Неонатальний скринінг і допомога новонародженим – перший крок до здорової нації

1 серпня, 2023

Неонатальний скринінг і допомога новонародженим – перший крок до здорової нації

Неонатальний скринінг і допомога новонародженим – перший крок до здорової нації

Скринінг новонароджених (неонатальний скринінг) – це громадська програма, яка передбачає виявлення рідкісних захворювань одразу після народження та станів, які піддаються корекції, але клінічно не проявляються в цей період. Історія започаткування скринінгу починається з 1960-х років, після відкриття амінокислотного розладу – фенілкетонурії, який можна лікувати шляхом корекції дієти, і раннє втручання забезпечує найкращий результат.

В Україні також проводять неонатальний скринінг, до жовтня 2022 року це безкоштовно робили на 4 спадкові хвороби: фенілкетонурію, вроджений гіпотиреоз, муковісцидоз і адреногенітальний синдром. Із жовтня минулого року список розширили до 21 орфанного захворювання: додали галактоземію, хворобу «кленового сиропу», спінальну м’язову атрофію, ацидурію I та II типів та ін. Відтоді успішно виконано понад 100 тисяч перевірок здоров’я новонароджених, у 146 випадках було виявлено патології. Наприклад, скринінг допоміг виявити імунодефіцит у хлопчика з Івано-Франківщини, завдяки чому йому вчасно виконали успішну трансплантацію кісткового мозку. Дослідження проводяться у 12 регіонах України на базі регіональних Київського та Львівського центрів, а з 24 квітня відкрили нові центри в Харкові та Кривому Розі.

Також у першому півріччі 2023 року понад 18 тисяч недоношених дітей отримали безкоштовну допомогу за Програмою медичних гарантій «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Договір із НСЗУ за цим пакетом послуг мають 94 українські лікарні. Ця допомога включає інтенсивну терапію і медичний супровід на всіх етапах лікування, парентеральне харчування, лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг на рідкісні захворювання, щеплення за календарем вакцинації, лікарські засоби з Нацпереліку (у т. ч. сурфактант-замісні препарати), медвироби та витратні матеріали, які постачаються завдяки централізованим закупівлям МОЗ, інші програми центрального та місцевого бюджетів, психологічну допомогу батькам і т. ін.

Джерело: https://moz.gov.ua/