Головна Новини Психіатрія Клінічні випробування показали успішні результати застосування двох препаратів, які стримують вживання метамфетаміну

12 червня, 2024

Клінічні випробування показали успішні результати застосування двох препаратів, які стримують вживання метамфетаміну

Клінічні випробування показали успішні результати застосування двох препаратів, які стримують вживання метамфетаміну

Дослідження під керівництвом науковців із Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі показує, що клінічне випробування терапії двома препаратами для лікування розладів, пов’язаних із застосуванням метамфетаміну, зменшило вживання наркотиків упродовж 12 тижнів після початку лікування. Учасники клінічного випробування ADAPT-2, які отримували комбінацію ін’єкційного налтрексону та перорального бупропіону пролонгованого вивільнення (NTX+BUPN), мали 27 % збільшення негативних результатів аналізу сечі на метамфетамін, що вказує на зниження споживання. У групі плацебо кількість негативних тестів збільшилася на 11 %. Дослідження опубліковано в журналі Addiction.

Налтрексон є прямим антагоністом опіоїдних рецепторів, який блокує фармакологічний ефект екзогенно введених опіатів шляхом конкурентного зв’язування рецепторів. Окрім наркотичної залежності, препарат застосовують для лікування розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю. Бупропіон – синтетичний антидепресант із групи інгібіторів зворотного захоплення норадреналіну та дофаміну, що застосовують за лікування алкогольної і наркотичної залежностей, РДУГ (розладу дефіциту уваги та гіперактивності), сезонного афективного розладу й депресій.

Чисельність тих, хто вживає метамфетамін, продовжує зростати протягом багатьох років у всьому світі, збільшившись із 33 мільйонів у 2010 році до 34 мільйонів у 2020 році. Смертність від передозування наркотиками зросла вп’ятеро у США із 2012 до 2018 року, наступні у статистиці Канада та Австралія. З метою зупинення кризи мережа клінічних випробувань Національного інституту зловживання наркотиками підтримала різні випробування, включаючи дослідження ADAPT-2. Воно проводилося із 23 травня 2017 року до 25 липня 2019 року на восьми дослідницьких майданчиках, серед яких був Каліфорнійський університет. У ньому взяли участь 403 учасники, з яких 109 були відібрані до комбінованої групи препаратів, а решта – до групи плацебо.

На наступному етапі дослідники провели аналізи сечі учасників на 7-му та 12-му тижнях і повторно після лікування на 13-му та 16-му тижнях, порівнюючи групу, яка отримувала NTX+BUPN, із групою плацебо. Подальшим кроком буде кількісна оцінка змін після довгочасного застосування комбінації ліків і визначення оптимальної тривалості лікування препаратами.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.16529