Головна Новини Пульмонологія Блокування гістонів за допомогою антитіл полегшує фіброз легень

27 вересня, 2023

Блокування гістонів за допомогою антитіл полегшує фіброз легень

Блокування гістонів за допомогою антитіл полегшує фіброз легень

Фіброз легень є виснажливим захворюванням, яке вражає майже 250 000 людей тільки у США, при чому щороку реєструється 50 000 нових випадків. Наразі не існує ліків, а доступні варіанти лікування обмежені, що підкреслює нагальну потребу краще зрозуміти, чому в людей виникає ця патологія. У новому дослідженні науковці Школи медицини Бостонського університету виявили, що аномальна взаємодія між різними типами клітин, зокрема тромбоцитами та імунними клітинами легень, сприяє розвитку фіброзу легень.

За їхніми словами, це дослідження демонструє, як різні типи клітин працюють разом. Тромбоцити – це клітини, які зазвичай утворюють тромби, але при фіброзі легень вони беруть участь у функціях імунних клітин, які в кінцевому підсумку атакують здорові клітини та пошкоджують легені. Тоді як імунна система має захищати нас від вірусів і бактерій, у пацієнтів із фіброзом легень вона завдає шкоди власному організму.

Дослідники виявили, що допоміжні білки хромосомної структури, які називаються гістонами, що вивільняються нейтрофілами, ініціюють цю аномальну взаємодію шляхом активації виробництва імунного медіатора, трансформуючого фактора росту β 1 (TGFβ1), із тромбоцитів. TGFβ1 блокує вивільнення іншого медіатора, інтерлейкіну-27 (IL-27), зі спеціалізованих імунних клітин, які називаються макрофагами. Це інгібування заважає IL-27 пригнічувати фіброз.

«Хоча роль гістонів у патогенезі фіброзу була відома й раніше, те, як вони опосередковують розвиток захворювання, до кінця не зрозуміло. Наші висновки дають нові механізми уявлення про те, як змінена взаємодія між різними типами клітин сприяє розвитку хвороби», – пояснюють Арджун Шарма, один із перших авторів, і Маркус Босманн, доктор медичних наук, автор-кореспондент і доцент кафедри медицини, патології та лабораторної медицини. Подальші експерименти, включаючи скринінг легеневої рідини дихальних шляхів, для оцінки рівнів імунних медіаторів після блокування гістонів, фарбування тканини та генетичної делеції ідентифікували TGFβ1 та IL-27 як ключові молекулярні медіатори гістонів під час фіброзу.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-09-blocking-histones-antibodies-alleviates-lung.html