Головна Новини Ревматологія FDA накладає обмеження на інгібітори янус-кінази через серйозні ризики безпеки

8 вересня, 2021

FDA накладає обмеження на інгібітори янус-кінази через серйозні ризики безпеки

FDA накладає обмеження на інгібітори янус-кінази через серйозні ризики безпеки

Управління з продовольства та медикаментів США (FDA) завершило огляд великого постмаркетингового дослідження безпеки тофацитинібу, і його висновки не віщують нічого доброго для популярного препарату та інших представників класу інгібіторів янус-кінази (JAK).

Згідно з даними дослідження, виявлено підвищений ризик серйозних серцево-судинних подій, як-от інфаркт міокарда (МІ) та інсульт, а також розвиток раку, утворення тромбів і смерті. Навіть при застосуванні тофацитинібу в дозі 5 мг було відмічено підвищений ризик утворення тромбів і смерті, відзначило агентство.

FDA вимагає нових і оновлених попереджень для тофацитинібу та двох інших препаратів із класу інгібіторів JAK – баріцитинібу і упадацитинібу. Усі три інгібітори JAK схвалені для лікування ревматоїдного артриту (окремо або у комбінації), а тофацитиніб також схвалений для лікування псоріатичного артриту, виразкового коліту і поліартикулярного перебігу ювенільного ідіопатичного артриту.

«Оскільки перелічені препарати мають загальні механізми дії із тофацитинібом, FDA вважає, що ці препарати можуть мати схожі ризики», – йдеться у повідомленні Управління.

У дослідженні безпеки тофацитиніб порівнювався із блокаторами фактора некрозу пухлини (TNF) у пацієнтів із ревматоїдним артритом, які приймають також метотрексат. Лікування інгібітором JAK було пов’язано з підвищеним ризиком основних (великих) несприятливих серцево-судинних подій (MACE), як-от ІМ, серцево-судинна смерть та інсульт (HR 1,33, 95 % ДІ 0,91-1,94), а також із підвищеним ризиком розвитку раку (HR 1,48, 95 % ДІ 1,04-2,09).

«Щоб переконатися, що користь від застосування цих трьох препаратів переважає ризики у пацієнтів, які їх отримують, ми обмежуємо всі схвалені види застосування деякими пацієнтами, які не відповіли або не переносять один або кілька блокаторів TNF, – повідомляється у заяві FDA. – Це особливо стосується деяких груп пацієнтів: які сьогодні або в минулому є курцями, з іншими факторами серцево-судинного ризику, з розвитком злоякісної пухлини та зі злоякісною пухлиною в анамнезі, крім успішно виліковного немеланомного раку шкіри».

Примітно, що обмеження не поширюватимуться на два інгібітори JAK, що використовувалися для лікування певних захворювань крові, – руксолітиніб і федратиніб, оскільки вони не показані для лікування артриту та інших запальних захворювань.

Джерело: FDA Slaps Restrictions on JAK Inhibitors Over Serious Safety Risks