Головна Новини Терапія та сімейна медицина Незабаром лікарі зможуть використовувати температуру обличчя для ранньої діагностики різних захворювань

3 липня, 2024

Незабаром лікарі зможуть використовувати температуру обличчя для ранньої діагностики різних захворювань

Незабаром лікарі зможуть використовувати температуру обличчя для ранньої діагностики різних захворювань

Холодніший ніс і тепліші щоки можуть бути ознакою підвищення артеріального тиску. Дослідники виявили, що температура різних ділянок обличчя пов'язана з різними хронічними захворюваннями, такими як діабет і артеріальна гіпертензія. Ці різниці температур нелегко відчути на дотик, натомість їх можна ідентифікувати за допомогою спеціальних просторових температурних шаблонів, отриманих штучним інтелектом (ШІ).

Вчені Пекінського університету проаналізували температуру обличчя у понад 2800 учасників віком від 21 до 88 років. Потім використали цю інформацію для навчання моделей ШІ, які могли передбачити температурний вік людини. Визначили кілька ключових областей обличчя, де температура значною мірою пов’язана з віком і здоров’ям, включаючи ніс, очі та щоки. Виявили, що люди з метаболічними порушеннями, такими як діабет і жирова хвороба печінки, старіють швидше. У них, як правило, температура навколо очей була вищою, ніж у здорових ровесників. Люди з підвищеним артеріальним тиском також мали тепліші щоки.

Проаналізувавши зразки крові учасників, виявили, що підвищення температури навколо очей і щік виникало через збільшення активності клітин, пов’язаних із запаленням. Посилення їхньої діяльності призвело до підвищення температури в певних ділянках обличчя. Окрім цього, вирішили перевірити, чи можуть фізичні навантаження впливати на термічний вік. 23 учасники стрибали на скакалці щонайменше 800 разів на день протягом двох тижнів. У результаті вони зменшили свій термічний вік на п’ять років лише після двох тижнів вправ та покращили показники в аналізах.

Надалі вчені хочуть дослідити можливість використання теплових зображень обличчя для прогнозування інших захворювань, наприклад, розладів сну або серцево-судинних патологій. «Ми сподіваємося застосувати теплові знімки обличчя у клінічних умовах, оскільки вони мають значний потенціал для ранньої діагностики захворювань», –  зазначає один зі співробітників університету Джінг-Донг Джекі Хан.

Джерело: https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(24)00188-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1550413124001888%3Fshowall%3Dtrue