Червоне око й алергія

15.08.2021

Стаття у форматі PDF

Одними з найчастіших проявів алергії, яка насправді являє собою системний алергічний процес, є алергічний риніт (АР), алергічний кон’юнктивіт (АК) та їх поєднання – алергічний ринокон’юнктивіт. Добре відомо, що загальні підходи до лікування алергічних захворювань включають уникнення контакту з алергеном (немає алергену – немає алергії), застосування антигістамінних препаратів, підбір алергеноспецифічної імунотерапії тощо. Утім, локальна терапія як АК, так й АР має свої особливості, з якими добре обізнані офтальмологи й алергологи.

Щоб комплексно обговорити проблему алергічного ринокон’юнктивіту, в ме­жах Всеукраїнського офтальмологічного марафону Ophthalmic iSchool була проведена міждисциплінарна експертна зустріч офтальмолога й алерголога «Червоне око й алергія». Як експерт-­офтальмолог виступила голова правління громадської спілки «Все­український альянс офтальмологів», професор кафедри офтальмології Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця (м. Київ), доктор медичних наук Оксана ­Петрівна Вітовська, експерт-алерголог – заступник директора Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів ДУ «Інститут отоларингології ім. О. С. Коломійченка НАМН України» (м. Київ), доктор медичних наук Інна Володимирівна Гогунська.

Професор О.П. Вітовська зазначила, що тактика лікування АК залежить від вираженості клінічних проявів і скарг пацієнта. Звісно, першим кроком у лікуванні АК є уникнення контакту з алергеном і його елімінація (елементарне вмивання обличчя). З метою запобігання контакту алергену з кон’юнктивою рекомендується застосовувати препарати, котрі містять ектоїн. Відомо, що ектоїн утворює так званий ­ектоїнгідрокомплекс – бар’єр, який захищає очі від шкідливої дії бактерій, алергенів та інших подразників.

Відповідно до сучасних рекомендацій препаратом першої лінії лікування АК є олопатадин. Цей препарат швидко покращує стан слизової оболонки очей і характеризується ­сприятливим профілем безпеки. Призначення олопатадину в режимі монотерапії може бути достатнім за наявності симптомів АК без виражених ознак запалення кон’юнктиви.

Олопатадин є препаратом подвійної дії. По-перше, він селективно блокує Н1-гістамінові рецептори, пригнічуючи вивільнення медіаторів запалення з опасистих клітин (тучних клітин, лаброцитів) у відповідь на дію гістаміну. По-друге, олопатадин здатен стабілізувати мембрани опасистих клітин, які відповідають за прояви алергічних реакцій негайного типу. Препарат не чинить будь-якого ефекту на α-адренергічні, дофамінові, мускаринові, серотонінові рецептори, а  також не впливає на діаметр зіниць.


На українському фармацевтичному ринку олопатадин представлений препаратом Паллада у формі очних крапель, який:

  • швидко усуває симптоми алергії (вже через 5 хв після застосування);
  • через 5 год після застосування достовірно знижує рівень еозинофілів, нейтрофілів і лімфоцитів у кон’юнктиві;
  • може призначатися тривалим курсом – до 4 міс;
  • може застосовуватися в дітей віком понад 3 роки.

Препарат Паллада призначають двічі на день (уранці й увечері).


За наявності виражених проявів запалення кон’юнктиви лікування варто доповнити топічними офтальмологічними кортикостероїдами. При їх застосуванні необхідно пам’ятати про обов’язковий контроль внутрішньоочного тиску. Можна використовувати також і нестероїдні протизапальні препарати, проте вони можуть погіршувати стан рогівки та не належать до препаратів першої лінії лікування АК. У разі тяжких форм алергічних уражень доцільно призначити імуномодулятор циклоспорин.

Професор І.В. Гогунська звернула увагу, що для ефективного лікування алергічних захворювань необхідна точна їх діагностика, включаючи виявлення причинного алергену. На сьогодні виділяють три рівні діагностики алергічних захворювань: збір анамнезу; виконання шкірних прик-тестів; молекулярна алергодіагностика, що дає змогу ідентифікувати молекули алергенів і точно підібрати алергенспецифічну імунотерапію.

Лікування будь-якого алергічного захворювання, включаючи АР, передбачає такі заходи, як освіта пацієнта, елімінаційна терапія та ­профілактика, фармакотерапія, алергенспецифічна імунотерапія.

Під час загострення АР слід підсилити лікування місцевими кортикостероїдами. 


Препаратом вибору в такій ситуації є Етацид (мометазону фуроат у формі назального спрея). Застосування Етациду 1 раз на добу зазвичай дає змогу ­купірувати всі симптоми АР упродовж 24 год, включаючи закладеність носа. Препарат починає діяти вже протягом 7-12 год після першої дози з поступовим наростанням ефекту, тому перед його призначенням варто попередити пацієнта про цю особливість дії. У разі тривалого застосування він не тільки не сушить слизову оболонку носа, а й сприяє відновленню її нормальної структури. Високий профіль безпеки препарату Етацид дає змогу використовувати його в дітей із 2-річного віку.


! Етацид показаний для лікування не лише алергічного ринокон’юнктивіту, а й інших захворювань носової порожнини. Зокрема, для лікування та профілактики сезонного й цілорічного АР, лікування та профілактики поліпозного риніту, лікування загострень синуситів (у комплексі з антибактеріальної терапією).


Дітям віком 2-12 років призначають по 1 впорскуванню (50 мкг) у кожну ніздрю 1 раз на день (добова доза – 100 мкг). Дорослим і дітям віком понад 12 років призначають по 2 впорскування в кожну ніздрю 1 раз на день (добова доза – 200 мкг). У разі дуже сильного загострення АР можливе застосування Етациду по 2 впорскування в кожну ніздрю 2  рази на добу протягом не більш як 2 тиж.

Підготував В’ячеслав Килимчук

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 13-14 (506-507), 2021 р.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

18.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Програма «Доступні ліки» в Україні

Реімбурсація – ​це повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Серед громадськості програма реімбурсації відома як програма «Доступні ліки». Вона робить для українців лікування хронічних захворювань доступнішим....

27.03.2024 Терапія та сімейна медицина Бенфотіамін: фокус на терапевтичний потенціал

Тіамін (вітамін В1) – важливий вітамін, який відіграє вирішальну роль в енергетичному обміні та метаболічних процесах організму загалом. Він необхідний для функціонування нервової системи, серця і м’язів. Дефіцит тіаміну (ДТ) спричиняє різноманітні розлади, зумовлені ураженням нервів периферичної та центральної нервової системи (ЦНС). Для компенсації ДТ розроблено попередники тіаміну з високою біодоступністю, представником яких є бенфотіамін. Пропонуємо до вашої уваги огляд досліджень щодо корисних терапевтичних ефектів тіаміну та бенфотіаміну, продемонстрованих у доклінічних і клінічних дослідженнях....

24.03.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Основні напрями використання ітоприду гідрохлориду в лікуванні патології шлунково-кишкового тракту

Актуальність проблеми порушень моторної функції шлунково-кишкового тракту (ШКТ) за останні десятиліття значно зросла, що пов’язано з великою поширеністю в світі та в Україні цієї патології. Удосконалення фармакотерапії порушень моторики ШКТ та широке впровадження сучасних лікарських засобів у клінічну практику є на сьогодні важливим завданням внутрішньої медицини....

24.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Розувастатин і розувастатин/езетиміб у лікуванні гіперхолестеринемії

Дисліпідемія та атеросклеротичні серцево-судинні захворювання (АСССЗ) є провідною причиною передчасної смерті в усьому світі (Bianconi V. et al., 2021). Гіперхолестеринемія – ​третій за поширеністю (після артеріальної гіпертензії та дієтологічних порушень) фактор кардіоваскулярного ризику в світі (Roth G.A. et al., 2020), а в низці європейських країн і, зокрема, в Польщі вона посідає перше місце. Актуальні дані свідчать, що 70% дорослого населення Польщі страждають на гіперхолестеринемію (Banach M. et al., 2023). Загалом дані Польщі як сусідньої східноєвропейської країни можна екстраполювати і на Україну....