Головна Педіатрія Переваги комбінованих вакцин у педіатричній практиці

9 липня, 2024

Переваги комбінованих вакцин у педіатричній практиці

Вакцинація вважається найрезультативнішим методом убезпечення від інфекційних захворювань. Поряд із цим профілактичні щеплення допомагають боротися з антимікробною резистентністю завдяки зменшенню інфекційного тягаря та зниженню частоти використання антимікробних препаратів. Комбіновані вакцини є ключовим чинником удосконалення Календаря щеплень та основою планової імунізації в багатьох країнах – ​таку думку висловила доктор медичних наук, професор Алла Петрівна Волоха (Національний університет охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, м. Київ) у доповіді, представленій на науково-практичній конференції «ХІV Академічна школа з педіатрії» (29 лютого – ​3 березня).

ZU_10_2024_st3_foto.jpgНа початку своєї доповіді Алла Петрівна зауважила, що вакцини з’явилися у Європі в 1957 році (щеплення проти дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту), але важливою віхою стала поява 1981 року ацелюлярної вакцини проти кашлюку. Вона і досі є ядром усіх комбінованих вакцин, до яких згодом були доєднані й інші антигени. Отже, ­сьогодні маємо можливість застосовувати 6-валентні вакцини, які додатково до захисту від дифтерії, правця, поліо­мієліту запобігають розвитку кашлюку, гепатиту В та інфекційної патології, що зумовлена гемофільною паличкою.

Лекторка додала, що саме завдяки застосуванню 6-валентних вакцин можна проводити щеплення за схемою «3+1», а також за допомогою декількох щеплень захистити дитину від 6 розповсюджених вакцинокерованих інфекцій. Такі широкі можливості маємо сьогодні завдяки інформаційному листу МОЗ України від 18 вересня 2023 року, адже питання, наприклад, дифтерії та правця залишаються й досі актуальними (як в Україні, так і в світі).

Дифтерія та правець

У світі все ще спостерігаються спалахи дифтерії; в Україні в 2023 році були зареєстровані летальні випадки, пов’язані з цією інфекцією. В нашій країні лише ≈50% дорослого населення охоплено плановою ревакцинацією проти дифтерії. Не краща ситуація і з правцем. Так, в усьому світі спостерігається високий рівень неонатальної летальності через цю інфекцію. В Україні в 2023 році було зареєстровано 6 випадків правця, а охоплення дітей віком до 1 року третьою дозою специфічної вакцини АКДП (адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) на 1 січня 2024 року складає 83,4%.

Кашлюк

Кашлюк залишається недостатньо контрольованим захворюванням, навіть коли охоплення трьома дозами АКДП складає 95%. Спеціалісти спостерігають два піки захворюваності на кашлюк: у дітей віком 1 рік і 4-8 років (Somerville R. L. et al., 2007). Тривалість імунітету проти кашлюку після вакцинації складає 4-12 років, саме тому зростає рівень захворюваності серед дітей віком від 4 років, а це, за словами Алли Волохи, саме та група, яка може бути джерелом інфекції для немовлят.

За рекомендаціями Глобальної ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з профілактики кашлюку, дітям дошкільного віку необхідно проводити універсальну ревакцинацію в 4-6 років (Hewlett E. et al., 2005). Оновлені вітчизняні рекомендації зі щеплення також передбачають проведення бустерної вакцинації проти кашлюку перед школою, тобто у віці 6 років. Водночас для ревакцинації проти дифтерії та правця в 6 років може бути використана комбінована вакцина, до складу якої входить і ацелюлярний кашлюковий компонент. Це особливо актуально для дітей, які раніше отримали щеплення вакциною з ацелюлярним кашлюковим компонентом.

У рекомендаціях також зазначено, що дитина може бути щеплена за 5-дозовим графіком вакцинації проти кашлюку: 3 дози для первинної вакцинації та 2 бустерні дози (першу бажано застосувати на 2-му році життя, а другу – ​перед школою, тобто у віці 6 років).

Поліомієліт

Поліомієліт також залишається глобальною загрозою.

  •  Спалахи поліомієліту, спричиненого диким вірусом, спостерігаються в Афганістані та Пакистані.
  •  У США та Великій Британії виявляють дикий вірус поліомієліту в стічних водах.
  •  Спалах поліомієліту, спричинений вакцин-спорідненим вірусом поліомієліту, в Україні стався у 2021 році та закінчився в 2023 році.

Доповідачка нагадала про кампанію прискореної імунізації дітей віком від 6 міс до 6 років, що проводилася в нашій країні у 2022 році. Охоплення щепленням проти поліомієліту в 2023 році в Україні склало 84,9%. Із 2023 року, згідно з оновленими рекомендаціями, при щепленні вакцинами, придбаними власним коштом, можливе щеплення від поліомієліту за допомогою інактивованої вакцини (ІПВ) як у разі використання комбінованих вакцин, так і окремих вакцин проти поліомієліту.

ІПВ може бути застосована для 3-6-го щеплення як окремо, так і в складі комбінованих вакцин. Дітям, які перебувають у сімейному оточенні, дитячих закладах закритого типу з ВІЛ‑інфікованими чи з особами, котрим протипоказано введення оральної поліомієлітної вакцини, в основі якої є ослаблений вірус, щеплення проводиться винятково ІПВ (наказ Міністерства охорони здоров’я України № 947 від 18.05.2018).

Гепатит В

Зараження гепатитом В – ​це велика загроза розвитку хронічної хвороби в дитячому віці, адже найвищий ризик розвитку хронічного гепатиту В становить 70-90% при інфікуванні на 1-му році життя. В усьому світі 2 млрд людей, за оцінками, були інфіковані вірусом гепатиту В. Від наслідків цієї хвороби в 2019 році померло, за даними ВООЗ, ≈820 000 людей. Із 1982 року частота хронічного гепатиту В серед дітей знизилася з 15 до 1%, а частота гепатоцелюлярної карциноми внаслідок цієї вірусної інфекції – ​на 50%.

В Україні останніми роками спостерігається зростання захворюваності як на гострий, так і на хронічний гепатит у всіх вікових групах. Так, у 2023 році в нашій країні було виявлено 759 випадків гострого гепатиту В, що на 46% більше, ніж у 2022 році. Хронічний гепатит В уперше діагностовано в 2023 році в 1391 людини, що на 55,25% більше, ніж у 2022 році. Спікерка зауважила, що рівень охоплення щепленням загалом по країні в 2023 році склав 88,6% для першої дози та 79,2% – ​для трьох доз.

За оновленими рекомендаціями, в Україні рекомендований 3- та 4-дозовий графік вакцинації від гепатиту В. У разі використання комбінованих вакцин рекомендована схема вакцинації від гепатиту В – ​2-4-6-18 міс. Якщо мати новонародженого HBsAg-негативна, що документально підтверджено, вакцинацію дитини можливо розпочати протягом перших місяців життя або одночасно зі щепленням проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту.

Оновлено рекомендації для вакцинації недоношених дітей, які так само добре відповідають на комбіновані вакцини; проводити щеплення необхідно в строки, передбачені Національним календарем (без відтермінування вакцинації).

Інфекція H. influenzae типу b

  1.  Є збудником гнійного менінгіту, сепсису, позагоспітальної пневмонії, отиту, епіглотиту.
  2.  153 країни проводять календарну імунізацію проти H. influenzae типу b.
  3.  Спостерігається зниження захворюваності на 95% з 1990 року.
  4.  Колективний імунітет: частота інфекції знижується на 33% (навіть у невакцинованих).
  5.  Суттєве зниження захворюваності на менінгіти та пнев­монії в Україні з 2006 року після внесення вакцинації проти H. influenzae типу b до Календаря щеплень.

Алла Волоха зауважила, що рекомендована Календарем щеплень схема вакцинації складає 2-4-6-18 міс.

➡️Водночас ВООЗ рекомендовано дотримуватися будь-якого з таких графіків імунізації проти H. influenzae типу b:

  •  3 первинні дози без бустерної (3 дози);
  •  2 первинні дози + бустер (2+1);
  •  3 первинні дози + бустер (3+1).

За порушення Календаря щеплень можлива також вакцинація дітей віком >5 років при застосуванні комбінованих вакцин, придбаних власним коштом, і якщо відсутні вікові обмеження, зазначені в інструкції до застосування вакцини.

Імуногенність та безпека комбінованих вакцин

Спікерка зазначила, що дуже часто перед спеціалістами постає таке запитання: «Чи не є перевантаженням для імунної системи використання комбінованих вакцин?». Відповідь: звісно, ні. Комбіновані вакцини не перевантажують нашу імунну систему, тому що вона здатна одночасно розпізнавати та відповідати на мільярди антигенів.

Так, 6-валентна комбінована вакцина Hexaxim® забезпечує імунізацію проти дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гепатиту B та інфекційних захворювань, спричинених H. influenzae типу b. Дані про її безпеку й імуногенність були розглянуті з >25 клінічних випробувань за участю ≈7200 немовлят/дітей ясельного віку та впродовж 10-річного практичного застосування. Було доведено, що вакцина добре формує імунний захист, забезпечує прийнятний рівень сероконверсії після первинного курсу вакцинації двома або трьома дозами та після введення бустерної дози (Somerville R. L. et al., 2023).

Імуногенність 6-валентної вакцини вивчалася в недоношених дітей та дітей з низькою масою тіла (Dakin, 2023).

➡️Було виявлено таке:

  •  в недоношених дітей та дітей з низькою масою тіла імунна відповідь на первинний курс вакцинації й бустерну дозу була схожою на відповідь у доношених немовлят для всіх антигенів: адекватний праймінг після первинної схеми з трьома дозами;
  •  в дітей, котрі народилися від матерів, які отримали вакцинацію Tdap (вакцина проти дифтерії, правця, кашлюку), спостерігалися несуттєві відмінності в показниках серопротекції проти всіх антигенів (як після первинної серії, так і після ревакцинації);
  •  у дітей з ВІЛ Hexaxim® формує аналогічну імунну відповідь і має хороший профіль безпеки в немовляти.

Антитіла до кожного антигена зберігаються до дошкільного віку (3,5-4,5 року) незалежно від графіка первинної вакцинації, тому дуже важливим є призначення бустерної дози дітям перед школою. Не виявлено зростання небажаних ефектів при призначенні 5-6-валентних вакцин, як і негативного впливу на роботу імунної системи.

Клінічна практика демонструє переваги комбінованих вакцин для дітей, батьків і сфери охорони здоров’я. Вони покращують своєчасність вакцинації, збільшують охоплення щепленнями, зменшують кількість візитів до поліклініки (Laura E. et al., 2007), крім того, знижують стрес від ін’єкцій, вивільняють місця для проведення вакцинопрофілактики щодо нових інфекцій, підвищують цінність чинних стандартів надання медичної допомоги.

Отже, комбіновані вакцини відіграють вирішальну роль у програмах імунізації в усьому світі, сприяючи контролю та викоріненню інфекційних захворювань, а також підвищуючи рівень здоров’я як окремих індивідів, так і колективів загалом.

Підготувала Юлія Котикович

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 10 (571), 2024 
Матеріали по темі Більше
У рамках сателітної сесії, яка відбулася в ході Х Науково-практичної конференції «Актуальні питання інфекційних хвороб у дітей», що проходила наприкінці...
Туберкульоз у маленьких дітей зрідка уражає лише легені та проявляється кашлем. Натомість від цієї хвороби страждають внутрішні органи, лімфатична система,...
Вакцина Гексаксим® (DTaP-IPV-HB-Hib/Hexaxim) є комбінованою вакциною, яка забезпечує імунізацію проти шести педіатричних хвороб: дифтерії (D), правця (T), кашлюку, поліомієліту, гепатиту...
Кожна дитина в Україні повинна мати обов’язкові щеплення згідно з календарем. Процедура проведення вакцинації зазвичай викликає стрес у дітей. Протягом...