Головна Дерматологія Мазь повідон-йоду (Бетадин®) у профілактиці інфекцій та лікуванні поверхневих уражень шкіри: властивості, переваги і практичні аспекти застосування

17 липня, 2024

Мазь повідон-йоду (Бетадин®) у профілактиці інфекцій та лікуванні поверхневих уражень шкіри: властивості, переваги і практичні аспекти застосування

У літній період поверхневі рани, подряпини та інші ушкодження шкіри стають актуальнішими через підвищену активність на відкритому повітрі. Можливість контамінації рани патогенними збудниками при контакті з предметом, який заподіяв ушкодження, або сапрофітною флорою шкіри з подальшим розвитком інфекційно-запального процесу зумовлює важливість вибору ефективного антисептика [1]. З-поміж сучасних антисептичних засобів повідон-йод характеризується широким спектром антимікробної активності, швидким зниженням мікробного навантаження в рані, скороченням термінів її очищення та загоєння.

Більшість хронічних ран містять понад один вид бактерій, а також біоплівки, що значно утруднюють лікування, тому найкращий спосіб запобігання хронізації ран і ускладненням – ​профілактична антисептична обробка навіть найменших ушкоджень шкіри. Основні вимоги до «ідеального» антисептика можна сформулювати так: широкий спектр антимікробної дії, низький ризик розвитку стійкості, мінімальне супутнє ушкодження тканин хазяїна [2]. Крім того, для клінічної практики та повсякденного застосування важливі аспекти зручності, гіпоалергенності, сумісності з іншими препаратами для місцевого застосування. Більшості цих вимог відповідає повідон-йод (PVP-I), що вже кілька десятиліть успішно застосовується і як доступний безрецептурний антисептик, і в комплексному лікуванні ран у хірургічній практиці.

Особливості механізму дії

PVP-I – ​найвідоміший і широко застосовуваний йодофор; це рідина характерного жовтувато-коричневого кольору з хорошою розчинністю у воді та спирті. В медицині застосовується у формі розчинів, гелів, мазей, а також в інших формах для місцевого нанесення з концентрацією ≈10%. PVP-I – ​поєднання молекулярного йоду та полівінілпіролідону. Цей полімер діє як резервуар і забезпечує доставку йоду до поверхні клітин мікроорганізмів. Вільний йод проникає до клітинної стінки та спрямовується на білки, нуклеотиди, жирні кислоти. В результаті ушкодження біомолекул настає смерть бактеріальної клітини. Водночас йод знебарвлюється, тому зміна насиченості коричневого кольору є індикатором його ефективності. Концентрація вільного йоду підвищується зі збільшенням розведення PVP-I: розведення послаблює зв’язок йоду з носієм, що зумовлює збільшення концентрації вільного йоду в розчині, посилення антисептичної активності. Отже, при додатковому розведенні в рановому ексудаті PVP-I набуває ще швидшої бактерицидної дії, ніж початковий розчин [2, 3].

Спектр дії: один проти всіх

PVP-I є місцевим антисептиком широкого спектра; діє проти грампозитивних і грамнегативних бактерій, грибів, вірусів, найпростіших і спорових форм бактерій. Зокрема, PVP-I ефективно вбиває збудників внутрішньолікарняних інфекцій (метицилінрезистентний золотистий стафілокок Staphylococcus aureus MRSA, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Burkholderia cepacia) після 30 с експозиції [2]. Антисептики, з якими порівнювали дію PVP-I, як-от хлоргексидин, потребували значно тривалішого часу впливу; більшість видів бактерій зберігали залишкові колонії (.). Через ці властивості PVP-I вважають антисептиком першого вибору при виразкових ранах, незначних опіках і травматичній втраті шкіри [3].

Не менш важливий і той факт, що систематичне тестування ще не виявило стійкості бактеріальних збудників до PVP-I. Мікробіцидна активність йоду пов’язана з низкою безпосередніх невибіркових токсичних ефектів на клітинну стінку та численні біомолекули (їхні окислення, денатурація), а не впливом на специфічні молекулярні сигнальні шляхи (як в антибіотиків), тому розвиток резистентності збудників через вироблення й успадкування механізмів захисту проти йоду є дуже малоймовірним [4].

Таблиця. Порівняльна характеристика поширених антисептиків (адаптовано за Barreto R. et al., 2020)

Параметр

Повідон-йод

Хлоргексидину біглюконат

Широкий антимікробний спектр

Широкий спектр дії проти грампозитивних та грамнегативних бактерій, грибів, вірусів

Широкий спектр дії проти грампозитивних бактерій. Вузький спектр дії проти грамнегативних бактерій, грибів і вірусів

Активність щодо E. faecium, S. aureus, K. pneumoniae, A. baumannii, P. aeruginosa, штамів Enterobacter

Ефективний проти всіх зазначених патогенів

Ефективний проти більшості зазначених патогенів, за винятком K. pneumoniae (змінна активність) і P. aeruginosa (обмежена активність)

Ефективність за наявності в рані органічних сполук

Найкоротший час для знищення S. aureus, E. faecium, P. aeruginosa

Менш ефективний за повідон-йод при наявності органічних сполук

Ефективність проти біоплівок

Високоефективний у знищенні біоплівки MRSA, K. pneumoniae, P. aeruginosa та C. albicans

Менш ефективний у деструкції біоплівок, сформованих A. baumannii, Escherichia coli, MRSA, P. aeruginosa

Антимікробна / перехресна резистентність

Відсутні дані щодо виникнення антимікробної / перехресної резистентності

Описана резистентність епідермального стафілокока, A. baumannii, Mycobacterium abscessus до хлоргексидину та перехресна резистентність до колістину

Здатність покращувати загоєння ран

Сприяє загоєнню ран через збільшення експресії TGF-β, посилення васкуляризації та епітелізації

Сприяє загоєнню рани, але може викликати подразнення шкіри

Переносимість

Відомості щодо алергії здебільшого перебільшені, справжні алергічні реакції на повідон-йод зустрічаються рідко

Добре відома можливість виникнення алергічної реакції

Віруліцидний механізм дії PVP-I заснований на пригніченні основних вірусних ферментів. Інактивація нейрамінідази запобігає вивільненню вірусу із клітини-господаря та унеможливлює подальше поширення вірусу на неінфіковані клітини. Також PVP-I пригнічує гемаглютинін, блокуючи прикріплення вірусів до рецепторів клітин хазяїна. Доведено високу ефективність PVP-І проти вірусу простого герпесу та вірусу грипу А. Аденовірус типу 8 виявився чутливим до PVP-I, хоча, на відміну від Herpes simplex, для інактивації потрібен триваліший час експозиції. Лише ентеровіруси та вірус Коксакі виявилися стійкими до PVP-I [5].

Ранові біоплівки – ​бактеріальні спільноти, що живуть усередині захисного позаклітинного матриксу; часто є стійкими до звичайного лікування антимікробними препаратами та затримують процеси загоєння ран. Стійка ефективність PVP-I при загоєнні ран за наявності біоплівок була описана в кількох дослідженнях. Hill та співавт. [6] на моделі біоплівки in vitro, яка точно імітує біоплівку хронічної рани, продемонстрували повну ерадикацію змішаної культури Pseudomonas і стафілокока за допомогою пов’язок на основі йоду. Крім того, Hoekstra та співавт. [7] довели ефективність PVP-I у формі мазі за наявності біоплівок, вирощених у змішаній культурі MRSA та Candida albicans.

Вплив на загоєння ран

Тоді як за результатами деяких досліджень in vitro повідомлено про цитотоксичність йоду, після проведення клінічних випробувань переконливо продемонстровано, що PVP-I не чинить негативного впливу на процеси загоєння ран. Окрім того, Fumal і співавт. описали пришвидшення загоєння ран за допомогою PVP-I порівняно із хлоргексидином за венозних виразок [8]. Швидше загоєння при застосуванні PVP-I також було продемонстровано в пацієнтів з опіками [9, 10]. Це пояснюється механізмом контрольованого вивільнення йоду з носія PVP. Рівновага концентрацій вільного йоду та PVP-I мінімізує подразнення шкіри і слизових оболонок, що притаманно традиційним спиртовим розчинам йоду, а також запобігає пригніченню утворення грануляційної тканини [3, 11].

Крім того, вважають, що в прискоренні загоєння ран під впливом PVP-I також відіграють роль протизапальні й ангіогенні властивості. В реалізації протизапального ефекту відіграють роль численні молекулярні механізми: активація природних антиоксидантів; знешкодження вільних радикалів; пригнічення ефекторних клітин та медіаторів запалення, як-от TNF, β-галактозидаза, металопротеїнази; зниження активності плазміну; інгібування продукції, вивільнення бактеріальних екзотоксинів, як-от α-гемолізин, фосфоліпаза С, ліпаза. Результати деяких досліджень продемонстрували позитивний вплив PVP-I на мікроциркуляцію рани. Під впливом 10% розчину PVP-I продемонстровано швидшу неоваскуляризацію ран порівняно з нітратом срібла, гіпохлоритом натрію та необробленими контрольними групами [12, 13].

Заходи безпеки

Серед дерматологів існує думка щодо алергенності PVP-I. Насправді всі антисептики мають подразливі властивості за неправильного застосування, особливо на тлі захворювань шкіри з ушкодженим шкірним бар’єром (наприклад, при атопічному дерматиті) та в разі дуже високих концентрацій. Однак сенсибілізувальний потенціал PVP-I вважають дуже низьким; поширеність алергічних реакцій складає 0,4%. Важливо відрізняти токсичні реакції на невідповідне використання PVP-I від справжніх алергічних реакцій. У разі токсичної дії PVP-I (подразнення шкіри) його можна повторно використовувати після перерви (зі зміною концентрації та/або способу застосування). Якщо спостерігалася справжня алергічна реакція на PVP-I, підтверджена шкірним прик-тестом або патч-тестом, подальшого застосування PVP-I слід уникати за будь-яких обставин [2]. Для запобігання несподіваним алергічним реакціям важливо збирати анамнез щодо переносимості йодовмісних речовин. Іноді виникає перехресна сенсибілізація до PVP-I після діагностичних процедур з йодовмісними контрастами, наприклад сцинтиграфії [5].

PVP-I є антисептиком першого вибору при гострих (свіжих) колотих, укушених і вогнепальних ранах, для обробки хірургічних ран, а також за поверхневих опіків. При хронічних ранах, які довго не загоюються (особливо великих розмірів), деякі автори не рекомендують використовувати PVP-I через потенційну цитотоксичність, підвищений ризик системної дії йоду, а також несумісність між PVP-I та пов’язками на основі срібла [5]. 

Бетадин®: упевненість і зручність

Бетадин® від компанії ЕГІС – ​водорозчинна мазь з умістом в 1 г мазі 100 мг PVP-I (10%). Показання включають профілактику інфекцій при дрібних порізах і саднах, незначних опіках і хірургічних процедурах, а також лікування грибкових та бактеріальних інфекцій шкіри, інфекцій пролежнів, трофічних виразок.

До переваг водорозчинної мазі Бетадин® перед іншими формами (гелі, креми, мазі на жировій основі) належать:
швидкість антисептичного ефекту. Водорозчинний PVP-I не потребує додаткової активації чи залучення механізмів проникнення через ліпідні мембрани. Вивільнення та дія йоду розпочинаються за секунди та впродовж 1-ї хвилини досягається бактерицидний ефект відносно переважної більшості патогенів;
підтримка оптимальної вологості рани, що сприяє кращому загоєнню і регенерації тканин;
комфорт застосування та легкість видалення. Після обробки немає жирного залишку, що забезпечує комфорт пацієнту. За потреби мазь легко змивається водою, що спрощує видалення з поверхні рани або шкіри. Також PVP-I легко видаляється з текстильних та інших матеріалів теплою водою з милом. 
зниження ризику закупорки пор шкіри, що зменшує ризик розвитку комедонів і запальних процесів;
зниження ризику алергічних реакцій. Водорозчинна мазь Бетадин® має простий склад без додаткових білкових чи жирових компонентів, які можуть спричиняти алергію.


Для досягнення ефекту та запобігання подразненню слід дотримуватися простих рекомендації щодо застосування мазі Бетадин®:
• для лікування інфекцій мазь слід наносити 1 або 2 ­­р/добу; не перевищувати тривалість лікування 14 діб; 
• для профілактики інфекцій мазь наносити 1 або 2 р/тиж, поки це необхідно (наприклад, до загоєння рани); 
• уражену шкіру потрібно очистити та висушити, після чого тонким шаром слід нанести мазь на уражену поверхню шкіри. На оброблену шкіру можна накласти пов’язку; 
• препарати, що містять ртуть, срібло, перекис водню, можуть взаємодіяти з комплексом PVP-I, тому їхнє комплексне застосування не рекомендується;
• довготривале (>14 днів) використання може спричиняти подразнення шкіри. В разі появи ознак подразнення нанесення препарату слід припинити, але його можна продовжити після перерви.


Висновки

PVP-I (Бетадин®) – доступний антисептик, що характеризується широким спектром дії, швидкою ефективністю проти біоплівок і відсутністю резистентності. Хороша переносимість, відсутність алергенності та зручність застосування роблять Бетадин® вдалим засобом вибору як для профілактики інфекцій при незначних ушкодженнях шкіри в домашніх умовах, так і для лікування ран у хірургічному стаціонарі. Переважними сферами застосування є гострі рани та поверхневі опіки. PVP-I скорочує період загоєння ран, отже, зменшує витрати на лікування.

Список літератури знаходиться в редакції.

Підготував Ігор Петренко

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 10 (571), 2024 р

Матеріали по темі Більше
Дерматофітія стоп (ДС; tinea pedis, «стопа атлета») – поверхнева грибкова інфекція шкіри стопи, спричинена переважно дерматофітами. В усьому світі ДС...
Восени минулого року в рамках семінару «Академія хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії від А до Я: Хірургічні аспекти лікування гострого...
Восени минулого року в рамках семінару «Академія хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії від А до Я: Хірургічні аспекти лікування гострого...
Під час розгляду принципів терапії дерматологічних хворих зазвичай мається на увазі системне та зовнішнє лікування. Саме так і за таким...